• Menu

0 recente resultaten

Vier bizarre internetverboden van de grootste providers

Nederland lijkt een land waar je niet zomaar van het internet kan worden afgesloten. Niets blijkt minder waar. Grote providers kunnen je volgens de algemene voorwaarden om de gekste redenen afsluiten, zonder tussenkomst van de rechter. Bits of Freedom heeft de algemene voorwaarden van de grote internetproviders van Nederland onderzocht en vier bizarre voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

 • Nummer 1: KPN – uitwisselen van muziek
  Stel: als klant van KPN wissel je een muziekje via filesharing-technologie uit (iets wat meer dan 4 miljoen Nederlanders in 2008 hebben gedaan, PDF). In dat geval kan KPN je afsluiten wegens het “inbreuk maken op de intellectuele eigendomsrechten van KPN en/of derden” (art. 10.7 sub b jo. art 18.5 sub a, PDF).
 • Nummer 2: UPC – bekijken van Uitzending Gemist in HD
  Omdat je bij KPN niet meer welkom bent, neemt je maar het snelste ‘120 Mbps’ internet abonnement bij UPC af. Je besluit er volledig gebruik van te maken en begint de laatste afleveringen van Uitzending Gemist in HD te bekijken. Je buurman belt met de helpdesk en klaagt over zijn ‘trage internet’. UPC kan je nu afsluiten omdat je niet hebt voorkomen dat “andere gebruikers last hebben van u als zij een dienst willen gebruiken”. (art. 11.6 jo. art. 4.8, PDF)
 • Nummer 3: Ziggo – zonder toestemming publiceren van een foto
  Je stapt daarom over op Ziggo. Aan het einde van een gezellige vakantie zet je de foto’s van je reis op Facebook. In alle enthousiasme vergeet je toestemming te vragen van je reispartner die de foto’s maakte. Je reispartner komt erachter en vraagt of je drie foto’s verwijdert. Omdat je in strijd met auteursrecht van je reispartner hebt gehandeld, kan Ziggo je afsluiten vanwege “strijd met de wet”. (art. 5.1 jo art. 5.2 Aanvullende Voorwaarden Ziggo Internet, PDF).
 • Nummer 4: Tele2 – doorsturen van World Press Foto
  Je zoekt je heil bij Tele2. Maar helaas: daar kan je al afgesloten worden als je een winnende World Press Foto uit 2005 naar een vriend stuurt. Daar kom je niet zomaar achter. Bij Tele2 hebben ze de spreekwoordelijke ‘kleine lettertjes’ van een contract wel erg letterlijk genomen. De Algemene Voorwaarden zijn alleen in een minuscuul lettertype beschikbaar. Na analyse met een vergrootglas (en vooral van art. 14.6) ontdekken we dat Tele2 je in hun Gedragsregels verbiedt om “elementen van geweld” te verspreiden (PDF).

Providers verzonnen nog veel meer redenen om je af te sluiten. In de bijlage hebben we er nog een paar voor je opgesomd. Kom jij nog meer van dit soort rare voorwaarden tegen? Laat het ons weten in de reacties onder deze blogpost.

Conclusie

Op basis van hun algemene voorwaarden kunnen providers je gemakkelijk van internet afsluiten, zonder tussenkomst van de rechter. Als de regering het lichtvaardig afsluiten van internet wil voorkomen, dan moet ze een einde maken aan deze wildgroei van algemene afsluitvoorwaarden. Binnenkort wordt de Telecommunicatiewet in de Tweede Kamer behandeld. Laat je favoriete politicus nu weten dat jij niet zomaar van internet afgesloten wilt worden.

Bijlage: een selectie uit de algemene voorwaarden van een aantal providers

Let vooral op de vage formuleringen en de ruimte voor interpretatie:

Bij KPN (PDF) moet je de volgende voorschriften in acht nemen om een internetverbod te voorkomen:

 • “op geen enkele wijze inbreuk maken op de intellectuele eigendomsrechten van KPN en/of derden” (art. 10.7 sub b);
 • “de Klant zal op geen enkele wijze de Dienst gebruiken om anderen te belasten, te misbruiken, lastig te vallen, te achtervolgen, te bedreigen of op een andere wijze de rechten van anderen te schenden” (art. 10.7 sub h);
 • “de Klant zal geen commerciële activiteiten met behulp van de Dienst ontwikkelen” (art. 10.7 sub j).

Volgens de gedragsregels van Tele2 komt u bij de volgende handelingen voor een internetverbod in aanmerking:

 • “kettingbrieven, piramidespelen of vergelijkbare activiteiten waarin de klant andere gebruikers aanmoedigt om geld op te sturen of om zeer veel e-mails te sturen naar een groep”;
 • “systemen aftasten op zwakheden”;
 • “inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten.”

UPC (PDF) is een speciaal geval. De provider kan je zonder ingebrekestelling of tussenkomst van een rechter van internet afsluiten. Om dat te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je het volgende doet:

 • “u maakt geen inbreuk op intellectuele eigendomsrechten van UPC of derden” (art. 11.6);
 • “verstuur bijvoorbeeld niet zonder toestemming een vericht namens iemand anders via zijn of haar e-m,ailadres” (art. 11.6);
 • “u voorkomt dat andere gebruikers last hebben van u als zij een dienst willen gebruiken of toegang willen hebben tot het netwerk” (art. 11.6)

Redenen voor een internetverbod van Ziggo (PDF) zijn:

 • “Het handelen in strijd met de goede zeden […] of de belangen van Ziggo” (art. 5.1, aanvullende voorwaarden Ziggo internet);
 • gegevensbestanden of programmatuur “ongeoorloofd” gebruiken (art. 5.1, aanvullende voorwaarden Ziggo internet)
 • Het overtreden van de ‘Gedragsregels Ziggo Internet’, die nergens op internet zijn terug te vinden.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag