Jouw internet is jouw zaak, blijft dat ook zo?

Nu bepaal je zelf wat je op internet doet. Straks bepaalt je internetprovider welke sites en diensten je wel of niet mag bezoeken. Netneutraliteit is de naam voor de situatie waarin de provider geen internetverkeer discrimineert. De Europese Commissie durft zich niet aan dit onderwerp te branden. De bal ligt nu daarom bij het kabinet en de Tweede Kamer. Wie redt het net?

Netneutraliteit, wat is dat eigenlijk?
De bedrijven die jou toegang tot internet geven, internet service providers (ISP’s), deden dat tot voor kort zonder zich met jouw online gedrag te bemoeien. Ze waren neutraal. En dat is goed voor jouw vrijheid. Zo kan jij zelf bepalen welke websites en diensten jij bezoekt. En kan je zonder moeite een nieuwe website beginnen die voor iedereen toegankelijk is.

Maar veel internetproviders bieden tegenwoordig ook andere diensten aan, zoals telefonie en televisie. En nu willen sommige van hen delen van jouw internet beperken en afsluiten, om hun eigen diensten te bevoordelen. Als zij bijvoorbeeld online video en telefonie op jouw internetverbinding zo goed als onmogelijk maken, verdienen ze weer meer aan je telefoon- en televisie-abonnement.

Neelie Kroes is toch eurocommissaris voor de Digitale Agenda, wat doet zij hieraan?
Afgelopen zomer vroeg de Europese Commissie aan alle Europeanen om hun mening te geven over de toekomst van het open internet. Daarop kregen zij vele reacties. Vorige week kwamen alle belangrijke spelers op het gebied van netneutraliteit bij elkaar tijdens een Summit in Brussel. Bits of Freedom was er natuurlijk bij om de Nederlandse internetgebruikers te vertegenwoordigen. We zullen jullie een volledig verslag van het bomvolle programma (31 sprekers!) besparen, en direct naar de conclusie gaan.

Mevrouw Kroes vindt het vooralsnog voldoende als providers transparant zijn over wat ze blokkeren of afknijpen. Zij besloot de dag daarom met de oproep aan internetgebruikers om ‘te stemmen met hun voeten‘. Oftewel, als jouw provider jouw internettelefonie teveel afknijpt, moet je van provider overstappen.

Bits of Freedom is het daar om meerdere redenen niet mee eens. We zullen er hier een geven: Veel mensen hebben een zogenaamd triple-play pakket (internet, telefonie en televisie in één bundel). Het risico om tijdelijk afgesloten te zijn van internet is voor veel mensen een reden om helemaal niet over te stappen. Dat wordt alleen maar erger als niet één, maar drie belangrijke diensten tijdelijk onbruikbaar zijn.
Zie voor ons uitgebreide standpunt over netneutraliteit, onze input voor de consultatie van de Europese Commissie (PDF)

Wat kunnen we in Nederland doen?
Minister Verhagen (Economische zaken, Landbouw en Innovatie) heeft onlangs een wetsvoorstel aan de Kamer gestuurd waarin ook hij niet verder gaat dan een transparantieverplichting voor providers. Wij verwachten dat de Tweede Kamerleden, en zeker zij die zich tijdens de verkiezingscampagnes hebben sterk gemaakt voor internetvrijheid, meer zullen eisen. Bits of Freedom zal ze daar in elk geval daar op wijzen. Misschien hebben we de komende weken jouw hulp daarbij nodig. Hou deze site daarom in de gaten of abonneer je op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.