Europees Parlement steunt achterhaald auteursrechtbeleid

Red het net: bescherm netneutraliteit!

Datalek: tas met strafdossiers uit trein verdwenen
DOSSIER: Platformen

Wie bepaalt wat jij doet op het internet: jij of je internetprovider? Tot voor kort was het antwoord simpel: jij beslist welke diensten en websites je bezoekt. Maar dat verandert snel: internetproviders willen jouw internetverkeer kunnen beperken. Tenzij de Europese Commissie ingrijpt en providers dat verbiedt. En daarvoor hebben we jouw hulp nodig.

Waar gaat dit over? De bedrijven die jou toegang tot internet geven, internet service providers (ISP’s), deden dat tot voor kort zonder zich met jouw online gedrag te bemoeien. Ze waren neutraal. En dat is goed voor jouw vrijheid. Zo kan jij zelf bepalen welke websites en diensten jij bezoekt. En kan je zonder moeite een nieuwe, innovatieve website beginnen die voor iedereen toegankelijk is. Maar veel internetproviders bieden tegenwoordig ook andere diensten aan, zoals telefonie en televisie. En nu willen sommige van hen delen van jouw internet kunnen beperken en afsluiten, om hun eigen diensten te bevoordelen.

Wat kan jij daartegen doen? De Europese Commissie gaat bepalen of dit soort praktijken toegestaan zijn en verzamelt nu zo veel mogelijk input. De grote telecomproviders hebben ongetwijfeld al uitgebreide stukken ingeleverd. Wij moeten daarom een krachtig tegengeluid laten horen. Daarom: stuur ook een reactie naar de Europese Commissie op haar vragenlijst (PDF) vóór 30 september 2010 en roep anderen op je blog op om dat ook te doen.

Hoe moet zo een reactie eruit zien? De vorm is vrij: een brief of een email is al voldoende. Je mag de reactie in alle Europese talen sturen en je kan zelf kiezen welke vragen van de vragenlijst je behandelt.

Wat moet er in zo een reactie staan? De Europese Commissie neigt er nu naar om providers enkel te verplichten transparant te zijn: een provider moet open zijn over dát hij beperkt. Dat is niet voldoende. Er is niet genoeg concurrentie in Europa, en bovendien kan dit niet voorkomen dat alle providers samen het open internet beperken. En als de Europese Commissie dan pas ingrijpt, is het te laat. De  Europese Commissie zou internetproviders daarom – kort gezegd – moeten verbieden om verkeer te blokkeren, te vertragen of af te knijpen.

Meer informatie? Zie onder meer:

Waar kan ik mijn reactie naartoe sturen? De deadline voor het indienen van een reactie is 30 september 2010. Ingezonden reacties kunnen door de Europese Commissie worden gepubliceerd, tenzij hiertegen bezwaar is gemaakt. Als je bezwaar hebt tegen publicatie van je reactie, laat dat dan weten samen met je reactie. Je kan je reactie sturen naar:

INFSO-NETNEUTRALITY [at] ec.europa.eu

Of naar:

Policy Development Unit (B1), BU33 7/40
DG Information Society and Media
European Commission
B-1049 Brussels
Belgium
Tel +32 2 297 1622

Vragen? Laat ze achter in de comments.

 1. Jan van de Laar

  Beperking van internetvrijheid is het zelfde als het beperkt toegankelijk maken van de openbare ruimte.

 2. Thijs Coesel

  In de link naar de vragenlijst staat ‘http://http//ec.europa.eu…’ ipv ‘http://ec.europa.eu…’

 3. David

  De vragenlijst link werkt niet, bevat een http:// te veel.

 4. David

  Of nog beter read above 😉

 5. Ot van Daalen

  @Thijs, @David: veel dank, ik heb het aangepast.

 6. Hugo

  Waar kan ik m’n reactie kwijt?
  Is er een (email)adres waar eea heen gestuurd dient te worden?

 7. Ot van Daalen

  @Hugo: sorry, dat was ik vergeten. Ik heb het er nu bijgezet. Het emailadres is: INFSO-NETNEUTRALITY [at] ec.europa.eu.

 8. LastCookie

  @Ot van Daalen: de link naar de vragenlijst verwijst nog steeds naar de dubbele http://

 9. Freeforall

  @Ot van Daalen: de link naar de vragenlijst heeft nog steeds een dubbele http://

 10. Marco

  Mijn 2 cents… Ik weet niet of het specifiek genoeg is (ik heb geen tijd om al die stukken nu door te lezen), maar als algemene reactie lijkt het mij qua intentie duidelijk genoeg?

  Geachte Commissie,

  Net Neutraliteit is essentieel. Het is een modern aspect en een essentieel onderdeel van vrijheid van meningsuiting en vrijheid van informatievergaring. Het is daarmee te belangrijk om over te laten aan commerciële partijen, publieke instellingen of zelfs maar lokale overheden. Als de Europese Commissie haar toegevoegde waarde voor de burgers van Europa werkelijk over de bühne wil krijgen dan is dit uw kans. Ik vraag u daarom alles in het werk te stellen om Net Neutraliteit te garanderen voor alle burgers van Europa en niet te vertrouwen op zelfregulering, of afgedwongen transparantie. Er zijn teveel voorbeelden waaruit blijkt dat dit niet tot nauwelijks werkt en dit onderwerp is te belangrijk voor experimenten.

  Ik vertrouw op uw verstandige beslisingen in deze.

  Hoogachtend,

 11. CtrlSPATIE

  Beste boffers, jullie zijn boefjes 😉 Ik ben er anderhalf uur mee bezig geweest, ipv 5 minuten. Eind goed al goed, er ligt nu +1 reactie bij de EC.

  http://dl.dropbox.com/u/2269113/ctrlspatie.nl/consultation_netneutrality.pdf

 12. 0d0A

  Hierbij vraag ik de Europese Commissie te komen met wetgeving waarin verboden wordt om verkeer te blokkeren, te vertragen of af te knijpen om wat voor reden dan ook.

 13. Bart Driessen

  Het is best een lange vragenlijst. Misschien wil BOF een voorbeeld antwoord online plaatsen, dat een ieder kan lezen en eventueel aanvullen of aanpassen en vervolgens zelf inzenden. Dat maakt het aantal inzendingen vast groter!

 14. H wallin

  Internetverkeer moet vrij zijn
  Hans

 15. Ot van Daalen

  @Bart Driessen: we hebben nog geen antwoord gestuurd (we doen dat op 30 september). Hierbij een korte opzet voor wat je zou kunnen schrijven aan de Commissie, maar het is extra krachtig als je een persoonlijke boodschap stuurt:

  – Een open internet is essentieel voor innovatie, concurrentie en democratie. Op die manier kan iedereen innovatieve diensten ontwikkelingen, zonder toestemminge van providers. Op die manier kunnen verschillende, concurrerende diensten worden ontwikkeld. En op die manier heeft iedereen de mogelijkheid om op gelijke wijze aan het publiek debat deel te nemen, zonder tussenkomst van providers.

  – Een transparantieverplichting kan een open internet niet garanderen. Dan kunnen providers immers nog steeds diensten en websites blokkeren of vertragen. En de kans is groot dat ze dat zullen doen; ze verdienen immers meer als ze bandbreedte kunstmatig schaars houden. Bovendien is het moeilijk om over te stappen naar een andere provider, als dat al mogelijk is.

  – De Europese Commissie moet providers daarom verbieden om bepaald verkeer te vertragen of te blokkeren. Alleen op die manier kunnen we garanderen dat iedereen toegang houdt tot hetzelfde internet, en dat je niet meer moet betalen voor de doorgifte van meer websites of diensten.

 16. Kristian

  Mail is verstuurd en oproep geplaatst: http://www.deimel.nl/blog/

 17. Ot van Daalen

  @Kristian: dank!

 18. Jan Schoen

  L.s

  Ik verwerp het idee, dat providers het internetverkeer mogen blokkeren, vertragen of afknijpen.
  Internetproviders mogen zich niet bemoeien met mijn online gedrag en vanuit de observatie van mijn Internetgedrag maatregelen treffen om hun eigen diensten te bevoordelen.

  Met vriendelijke groeten,

  Jan Schoen

 19. G.K.

  Moet die reaktie niet in het Engels geschreven zijn? Om er nu van uit te gaan dat iedereen bij de EU het Nederlands beheerst…

 20. Ot van Daalen

  Je mag de reactie in iedere taal van de Europese Unie opsturen.

 21. Lennie

  http://www.circleid.com/posts/network_neutrality_is_the_wrong_fight/

  Dat is hoe het zit, met een kijk vanuit VS-perspectief, maar dat is niet veel anders dan in de EU.

  En dat zal ik ook aan hun doorgeven.

 22. Mol99

  Mijn reactie:
  Geachte heer / mevrouw,

  Graag wil ik mijn zorgen uiten over netneutraliteit. Ik vind dat de Europese Commissie internet providers moet verplichten om netneutraliteit te garanderen. De commerciële voordelen om bepaald verkeer voorrang te geven zijn voor telecomaanbieders groot. Daarnaast zijn er in Nederland maar enkele telecomaanbieders met een eigen infrastructuur. Via de telefoonlijn zijn dit KPN en Tele2, via de kabel kun je maar één aanbieder kiezen afhankelijk van waar je woont. Daarnaast is er ook glasvezel maar dat speelt nog een marginale rol en in de praktijk zijn hier dezelfde spelers te vinden als op de telefoonlijn.

  Op de markt voor mobiel internet zijn mijn zorgen nog groter. Hier zijn meerdere voorbeelden te noemen van zaken die alleen mogelijk zijn bij een oligopolie:
  – Ineens ronden alle mobiele telefonieaanbieders hun belminuten af naar boven.
  – Ineens voeren alle mobiele internetaanbieders een datalimiet in voor mobiel internet.

  T-Mobile is hiervan een positieve uitzondering omdat ze aan de twee bovenstaande voorbeelden niet meedoen. Helaas is dit maar voor een deel van de consumenten interessant omdat T-Mobile in buitengebieden een slechtere dekking heeft. Voor bedrijven en overheden is T-Mobile hierdoor geen optie.

  Het vertragen of blokkeren van verkeer is in strijd met het open karakter van internet, de vrijheid van meningsuiting en te belangrijk om van commerciële belangen van bedrijven af te laten hangen.

  Met vriendelijke groet,

 23. Doc

  “Maar dat verandert snel: internetproviders willen jouw internetverkeer kunnen beperken.”. Wordt de plank hier niet mis geslagen? Het zijn niet perse de internetproviders die onze vrijheden op het internet beperken, maar de overheid die controle wilt houden op de internet communicatie. De internetproviders volgen immers de regelgeving.

 24. Politiestaat nabij

  Te laat om te reageren nar de overheid maar dit is natuurlijk absurd.
  De overheid moet internet providers verbieden internet toegang te beperken. Vrije nieuwsgaring en een recht je vrij te bewegen in de wereld zijn grondrechten.

  Dictaturen en onderdrukking beginnen ALTIJD als eerste stap met beperken van de toegankelijkheid tot bepaalde informatie of meningen. Wees alert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.