• Menu

0 recente resultaten

Red het net: bescherm netneutraliteit!

Wie bepaalt wat jij doet op het internet: jij of je internetprovider? Tot voor kort was het antwoord simpel: jij beslist welke diensten en websites je bezoekt. Maar dat verandert snel: internetproviders willen jouw internetverkeer kunnen beperken. Tenzij de Europese Commissie ingrijpt en providers dat verbiedt. En daarvoor hebben we jouw hulp nodig.

Waar gaat dit over? De bedrijven die jou toegang tot internet geven, internet service providers (ISP’s), deden dat tot voor kort zonder zich met jouw online gedrag te bemoeien. Ze waren neutraal. En dat is goed voor jouw vrijheid. Zo kan jij zelf bepalen welke websites en diensten jij bezoekt. En kan je zonder moeite een nieuwe, innovatieve website beginnen die voor iedereen toegankelijk is. Maar veel internetproviders bieden tegenwoordig ook andere diensten aan, zoals telefonie en televisie. En nu willen sommige van hen delen van jouw internet kunnen beperken en afsluiten, om hun eigen diensten te bevoordelen.

Wat kan jij daartegen doen? De Europese Commissie gaat bepalen of dit soort praktijken toegestaan zijn en verzamelt nu zo veel mogelijk input. De grote telecomproviders hebben ongetwijfeld al uitgebreide stukken ingeleverd. Wij moeten daarom een krachtig tegengeluid laten horen. Daarom: stuur ook een reactie naar de Europese Commissie op haar vragenlijst (PDF) vóór 30 september 2010 en roep anderen op je blog op om dat ook te doen.

Hoe moet zo een reactie eruit zien? De vorm is vrij: een brief of een email is al voldoende. Je mag de reactie in alle Europese talen sturen en je kan zelf kiezen welke vragen van de vragenlijst je behandelt.

Wat moet er in zo een reactie staan? De Europese Commissie neigt er nu naar om providers enkel te verplichten transparant te zijn: een provider moet open zijn over dát hij beperkt. Dat is niet voldoende. Er is niet genoeg concurrentie in Europa, en bovendien kan dit niet voorkomen dat alle providers samen het open internet beperken. En als de Europese Commissie dan pas ingrijpt, is het te laat. De  Europese Commissie zou internetproviders daarom – kort gezegd – moeten verbieden om verkeer te blokkeren, te vertragen of af te knijpen.

Meer informatie? Zie onder meer:

Waar kan ik mijn reactie naartoe sturen? De deadline voor het indienen van een reactie is 30 september 2010. Ingezonden reacties kunnen door de Europese Commissie worden gepubliceerd, tenzij hiertegen bezwaar is gemaakt. Als je bezwaar hebt tegen publicatie van je reactie, laat dat dan weten samen met je reactie. Je kan je reactie sturen naar:

INFSO-NETNEUTRALITY [at] ec.europa.eu

Of naar:

Policy Development Unit (B1), BU33 7/40
DG Information Society and Media
European Commission
B-1049 Brussels
Belgium
Tel +32 2 297 1622

Vragen? Laat ze achter in de comments.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag