• Menu

0 recente resultaten

Datalek: secretaresse raadpleegt EPD voor privédoeleinden

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek datalekken nog een keer moeten bijwerken. Een secretaresse van een gezondheidsinstelling heeft een Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) voor privédoeleinden geraadpleegd.

Uit de uitspraak van een rechter blijkt dat een secretaresse van een gezondheidsinstelling de toegang tot het EPD heeft misbruikt voor privédoeleinden. Nadat de dochter van de vrouw was aangerand, werd van aangifte afgezien op voorwaarde dat de man zich zou laten behandelen. De vrouw controleerde de status van de behandeling in het EPD, ook al was zij daartoe niet bevoegd. De rechter veroordeelde het opzoeken van de gegevens en stelt dat de vrouw in strijd met de wet en het privacy reglement handelde. De vertrouwelijkheid van de gegevens van patiënten is niet alleen een wezenlijk belang van de instelling, maar ook van de samenleving. Ieder die zich bij de geestelijke gezondheidszorg meldt moet op geheimhouding kunnen vertrouwen.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat die informatie kwijtraakt groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ingediend dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat wetsvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag