• Menu

0 recente resultaten

Anti-namaakverdrag blijft gevaar voor gemiddelde internetter

Het omstreden anti-namaakverdrag ACTA is onder hevige druk inmiddels aangepast, maar nog lang niet acceptabel. Ook de gemiddelde internetter blijft nog niet buiten schot. De suggestie van demissionair minister van Economische Zaken Van der Hoeven dat er niets voor de internettende consument verandert, is dan ook onjuist.

In de meest recente gelekte tekst is namelijk een bepaling opgenomen die lidstaten verplicht om te stimuleren dat de copyright-industrie en internetproviders samen maatregelen nemen tegen auteursrechtschending (zie onder de betreffende bepaling).

Waar moet je dan aan denken? Denk bijvoorbeeld aan de Ierse provider Eircom en de copyright-industrie in Ierland, die op semi-vrijwillige basis zijn overeengekomen dat gebruikers van internet worden afgesloten bij gestelde herhaaldelijke auteursrechtinbreuk. Of denk aan internetprovider Virgin in het Verenigd Koninkrijk die, zonder dat ze daartoe verplicht was, met rechthebbenden afgesproken heeft dat zij bij wijze van experiment alle internetverkeer van haar gebruikers zal monitoren door middel van controversiƫle technieken zoals deep packet inspection (de Europese Commissie neemt klachten hierover serieus en houdt Virgin scherp in de gaten).

Van der Hoeven moet dit soort afspraken verbieden, en deze bepaling in het ACTA-verdrag verwerpen, zodat de gewone internetgebruiker buiten schot blijft. De suggestie dit geen gevolgen heeft voor de gemiddelde internetconsument is in ieder geval onjuist.

Artikel 2.18 lid 3 van de gelekte tekst luidt:

“Each Party shall endeavor to promote cooperative efforts within the business community to effectively address (US: copyright and related rights)(EU/J: intellectual property rights) infringement while preserving legitimate competition and consistent with each Party’s law, preserving principles relating to freedom of expression, fair process, and privacy, (EU: among other (US: fundamental) principles).”

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag