Nederhop over privacy: we doen het goed!

Datalek: gevoelige gegevens op tweedehands PC

Anti-namaakverdrag blijft gevaar voor gemiddelde internetter
DOSSIER: Zwartboek datalekken

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek datalekken moeten bijwerken. Een tweedehands computer van de Hartstichting bleek gevoelige gegevens te bevatten.

De Consumentenbond heeft een tiental computers via Marktplaats gekocht en onderzocht hoeveel persoonlijke gegevens hierop te vinden waren. Een van de computers was van de Hartstichting en bevatte de medische gegevens van enkele consumenten. In het persbericht Veel privégegevens op afgedankte computers schrijft de Consumentenbond vandaag:

De bond kwam ook een afgedankte computer van de Hartstichting tegen met daarop medische gegevens van enkele consumenten. Omdat het risico aanwezig is dat er meer pc’s van de Hartstichting met privacygevoelige gegevens op de tweedehands markt zijn beland, heeft de bond de Hartstichting over dit voorval geïnformeerd.

Meer details zijn niet bekend gemaakt.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat die informatie kwijtraakt groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ingediend dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat wetsvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.