Bel vandaag om ACTA te stoppen!

Contentlobby wil gebruikers controleren en afknijpen

Leestips voor de zomer
DOSSIER: Netneutraliteit

De contentlobby wil providers verplichten om internetgebruikers te controleren op auteursrechtinbreuk en af te knijpen als straf. De NVPI, de belangenbehartiger van de contentindustrie, schrijft dit in een reactie op de concept-Telecomwet van het Ministerie van Economische Zaken.

Providers zouden als het aan de NVPI ligt verplicht moeten worden om gebruikers na auteursrechtinbreuk een beperkte verbinding aan te bieden. Als suggestie noemt de NVPI in haar brief dat providers als straf toegang bieden tot een beperkt aantal diensten zoals “email, bankieren en belastingdienst”, en “als de abonnee na het herstel van de volledige toegang willens en wetens doorgaat met het aanbieden van creatief werk van een ander zijn wat [de NVPI] betreft permanente maatregelen mogelijk”. In het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn dit soort wetten – zgn. “three strikes” of “graduated response“-maatregelen – al aangenomen.

Naast de introductie van deze straf wil de NVPI ook dat providers internetgebruik gaan controleren: providers zouden illegaal aanbod automatisch moeten herkennen en gebruikers moeten aanschrijven. In haar brief doet zij het voorkomen alsof dit “vergelijkbaar [is] met een flitscamera die alleen op rode auto’s aanslaat”, maar die vergelijking gaat niet op. Hoe weet een ‘flitscamera’ immers of een auto rood is?

Het voorstel van de NVPI is eerder vergelijkbaar met een röntgenscanner die alle auto’s doorlicht en auto’s met ongewenste inhoud van de weg haalt. De opmerking van de NVPI dat ze geen gebruik wil maken van “deep packet inspection” is dan ook niet terecht: het is technisch niet mogelijk om de inhoud van internetverkeer te controleren, zonder dit soort technieken toe te passen. Dit zijn de technieken die Iran en China ook toepassen om onwenselijke inhoud op te sporen en te verwijderen.

Het voorstel van de NVPI is onwenselijk. Met dit voorstel richt de contentindustrie zich op de individuele gebruiker, terwijl miljoenen Nederlanders wel eens film of muziek met elkaar delen. Meer repressieve maatregelen zoals deze leiden niet tot een duurzame oplossing van het filesharingconflict: vergelijkbare controversiële wetgeving in Frankrijk leidt tot privacy-inbreuken en filesharing is toegenomen sinds de introductie hiervan. Bovendien is het onwenselijk om individuele gebruikers toegang tot het volledige internet te ontzeggen: het internet is juist essentieel, en het is niet aan de contentindustrie of overheid om te bepalen welke diensten een gebruiker mag bezoeken. Tot slot: mocht het kabinet besluiten dat het handhaven van het huidige auteursrecht het opleggen van sancties aan individuele burgers rechtvaardigt, dan zijn voldoende alternatieven voorhanden.

Het vorige kabinet was geen voorstander van dit soort maatregelen, maar het toekomstige beleid ligt in handen van een nieuw kabinet. Wij hopen op een Paars-plus kabinet; PvdA, D66 en GroenLinks hebben in hun verkiezingsprogramma’s opgenomen dat gebruikers niet als straf van internet mogen worden afgesloten. To be continued.

Deze afbeelding is gebaseerd op “April’s Head!” van daveparker, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution 2.0 Generic licentie.

 1. Jaap Bosman

  als providers moeten controleren EN straffen dan laat men een van de basisregels van de rechtsstaat vallen. Opsporing en straf horen bij verschillende instanties.

 2. Tweets die vermelden Contentlobby wil gebruikers controleren en afknijpen – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Huub Bellemakers, Mireille 005, de Bink, Jet, Hans Koning en anderen. Hans Koning heeft gezegd: RT @bitsoffreedom: Bits of Freedom: "Contentlobby wil gebruikers controleren en afknijpen": http://is.gd/cReNe […]

 3. Danny

  Wat hebben die lui toch? Druk uitoefenen op ISP’s. Laat hen hun neutrale rol behouden en dwing hen niet om op te treden als politieagent. En trouwens, waar is de rechter in dit verhaal? Gaan die vuile lobbybewegingen de rol van de rechter overnemen tegenwoordig? Wat de nieuwe regering betreft hou ik mijn hart vast. VVD, CDA en PVV hebben allen privacybescherming niet in hun programma opgenomen. Ze willen zelfs harder optreden tegen downloaders. Maar ja, het land krijgt wat het kiest… toch?

 4. Anoniem

  @Danny:
  Ze schrijven de regering aan. Idioot als hun boodschap is, is dat hun goed recht (net als dat “wij” van BoF dat mogen doen).

 5. Ronnie

  @Jaap
  Helemaal mee eens.

  “In haar brief doet zij het voorkomen alsof dit “vergelijkbaar [is] met een flitscamera die alleen op rode auto’s aanslaat”, maar die vergelijking gaat niet op. Hoe weet een ‘flitscamera’ immers of een auto rood is?”

  Hier valt dan ook nog iets aan toe te voegen. Op deze manier wordt de wegbeheerder (Rijkswaterstaat) verantwoordelijk wordt voor het controleren én straffen van automobilisten die in de fout gaan. Met als verschil ook nog dat Rijkswaterstaat in ieder geval wél de overheid is.

 6. Ronald

  En wat zijn de inspanningen van BoF als tegen lobby partij, het lijkt wel alsof dat het grote geld het toch weer gaat winnen.. zoals altijd.

  Het moment dat hier een dergelijk three strikes out wet er door komt in nederland zal er altijd nog door een rechter een vonnis uitgesproken dienen te worden lijkt mij. Ik kan me niet voorstellen dat een privaat rechtelijke organisatie het recht krijgt om iemand van het internet af te sluiten. En als er een rechterlijke uitspraak moet komen, dan zal waarschijnlijk het systeem daardoor zo ernstig over belast worden dat het in eerste instantie niet zal gaan werken. Helaas krijgen we dan een soort muldertje voor internet toegang, moet niet gekker worden.

  Gaat het toch door, dan moet er denk ik dat een hardhandige digitaal protest komen (van bij voorkeur iedere internet gebruiker in Nederland uit protest) om alle sites van alle lobby partijen (en de politieke partijen die ingestemt hebben met een dergelijke bizarre wetgeving) die een dergelijke wet op hun wenken erdoor heeft gekregen volledig plat te leggen voor een maand of 3.

  Tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid moet dan het credo worden. Maar ja, daar is de gemiddelde Nederlander weer te braaf voor. En uiteindelijk worden we door de overheid die er voor de burger dient te zijn genaaid, waarschijnlijk gaan zij er zelf ook nog een boete bovenop zetten om de staatskas te spekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.