Contentlobby wil gebruikers controleren en afknijpen

Leestips voor de zomer

UvA-Scriptieprijs voor BOF's Axel Arnbak

Nog geen idee welke boeken je deze zomer gaat lezen? Om je op weg te helpen geven we een aantal leestips voor serieus en minder serieus leesvoer over onderwerpen die ons boeien. Deze boeken zijn zowel verkrijgbaar in de (online) boekhandel als ook gratis beschikbaar onder een Creative Commons licentie. Andere aanraders? Vermeld het in de comments!

Internet & regulering

 • Access Controlled: The Shaping of Power, Rights, and Rule in Cyberspace (2010)
  Ronald Deibert, John Palfrey, Rafal Rohozinski and Jonathan Zittrain (red.)

  Welke methoden worden er wereldwijd door overheden toegepast om de uitingsvrijheid op internet te beperken? Deze vraag staat centraal in dit boek en wordt zeer uitgebreid behandeld in twee delen. Het eerste deel is meer theoretisch van aard en bevat o.a. een interessante analyse van de verschillende manieren waarop overheden tegenwoordig controle uitoefenen op informatie op internet. Het tweede deel van het boek bevat een uitgebreid regionaal- en landenoverzicht van de maatregelen die overheden op dit moment hebben genomen. Het boek is online te koop en is eveneens beschikbaar op de website van OpenNet Initiative:
  Deel I: Theorie en Analyse

  Deel II: Regionaal- en landenoverzicht
 • The future of the Internet and how to stop it (2008)
  Jonathan Zittrain
  Zittrain beschrijft helder en leesbaar een van de fundamentele kwesties van dit moment: behouden we een open en vrij internet of zijn we steeds meer op weg naar een gesloten ‘gated community’? Online beschikbaar (PDF) onder een Creative Commons licentie.
 • Code: And Other Laws of Cyberspace, Version 2.0 (2006)
  Lawrence Lessig
  Misschien wel het meest invloedrijke boek van de laatste jaren op het gebied van de regulering van internet en de prominente rol die de architectuur van technologie daarin speelt. Een must read! Online beschikbaar (PDF) onder een Creative Commons licentie.

Stimulering van creativiteit en productie van informatie via internet

 • Remix: Making Art and Commerce Thrive in the Hybrid Economy (2008)
  Lawrence Lessig
  Is het huidige auteursrecht nog wel van deze tijd? Lessig houdt in dit boek een pleidooi voor de hervorming van het auteursrecht naar een meer hybride model waarin rekening wordt gehouden met de belangen van auteursrechthebbenden, en met een wereld waarin het delen en ‘remixen’ van dit materiaal niet meer is weg te denken. Online beschikbaar onder een Creative Commons licentie.
 • The Wealth of Networks: How Social Production Transforms Markets and Freedom (2006)
  Yochai Benkler

  Standaardwerk over de verandering in de manier waarop informatie wordt geproduceerd en gedeeld met behulp van netwerktechnologie. Geen lichte kost, maar wel een aanrader. Online beschikbaar (PDF) onder een Creative Commons licentie.

Privacy

 • Lessons from the Identity Trail: Anonymity, Privacy and Identity in a Networked Society (2009)
  Ian Kerr, Valerie Steeves, Carole Lucok (red.)
  We hebben dit boek niet gelezen gelezen, maar bevat bijdragen van een aantal Amerikaanse experts op dit gebied, is uitgebreid en recent. Laat het ons weten hoe je het vond in de comments. Online beschikbaar onder een Creative Commons licentie.
 • The future of Reputation: gossip, rumor and privacy on the internet (2007)
  Daniel Solove
  Deze schrijver is een van de experts op het gebied van privacy in de Verenigde Staten. We hebben het nog niet helemaal gelezen, maar gelet op zijn eerdere werk is dit waarschijnlijk de moeite waard. Laat weten hoe je het vond in de comments. Online beschikbaar onder een Creative Commons licentie.

Diversen

 • For the win (2010)
  Cory Doctorow
  Dit boek is een aanrader voor iedereen die de ambitie heeft de wereld te veranderen via het internet, of graag wil lezen hoe anderen dat doen. Lees ook onze recensie over dit boek. Online beschikbaar onder een Creative Commons licentie.
 • Makers (2009)
  Cory Doctorow
  Over de toekomst van 3d-printing en decentrale organisaties – thema’s die over een paar jaar centraal zullen staan in de strijd voor digitale vrijheid. Lees ook onze recensie over dit boek. Online beschikbaar onder een Creative Commons licentie.
 • Little Brother (2008)
  Cory Doctorow
  Een spannend verhaal over digitale burgerrechten en activisme in de Verenigde Staten. Lees hier een recensie van Arjen Kamphuis. Online beschikbaar onder een Creative Commons licentie.
 • Content: selected essays on technology, creativity, copyright, and the future of the future (2008)
  Cory Doctorow
  Een interessante collectie van Doctorow’s essays en artikelen over o.a. de vrijheid van meningsuiting, toegang tot informatie en andere onderwerpen die digitale vrijheid raken. Online beschikbaar onder een Creative Commons licentie.

De afbeelding is gebaseerd op “Tropical Island Palm Tree“, van the lastminute, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution 2.0 Generic-licentie.

 1. Mathieu

  Bedankt voor de links! Ik heb For the win en The future of internet gedownload op mijn HTC en ze zijn goed te lezen. Zien er erg interessant uit!

 2. Tweets die vermelden Leestips voor de zomer – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Mathieu, Bits of Freedom. Bits of Freedom heeft gezegd: Bits of Freedom: "Leestips voor de zomer": http://is.gd/cORRW […]

 3. Lucas

  Geweldige boeken! Lees ook Daemon en Freedom van Daniel Suarez. Ik denk dat veel BoF lezers deze cyberthrillers erg leuk vinden om te lezen!

 4. David Korteweg

  Bedankt voor de tips! ‘Daemon’klinkt erg interessant en een perfect boek voor op vakantie 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.