• Menu

0 recente resultaten

Publicatie EDRi licht gevaren internetfilter toe

Om Europarlementariërs voor te lichten over de bezwaren en valkuilen die kleven aan internetfilters, heeft Europese burgerrechtenorganisatie EDRi een uitgebreide en nuttige brochure gepubliceerd. Een korte samenvatting.

In het rapport gaat EDRi eerst in op de kern van internetfilters: een internetfilter heeft tot gevolg dat illegaal materiaal online blijft, maar slechts iets moeilijker toegankelijk is. EDRi benadrukt dat toegang tot het materiaal echter altijd mogelijk blijft, ongeacht de manier van blokkeren. Enkel het verwijderen van het materiaal van het internet is effectief.

Een groot deel van de publicatie (PDF) is gewijd aan het ontkrachten van mythes, aannames en vooroordelen die bestaan over internetfilters. Ook worden de ongewenste gevolgen van filtering opgesomd. Enkele punten die worden besproken:

  • Een filter kan tot gevolg hebben dat landen minder snel echte actie (verwijderen van materiaal, vervolgen van verdachten) ondernemen.
  • “Mission creep”, “technology creep”, “function creep”: verschillende varianten van uitbreiding van filters, die tot gevolg hebben dat meer geblokkeerd wordt, op andere manieren dan in eerste instantie is beoogd.
  • De verschillen tussen de aanpak van financiële delicten en delicten inzake materiaal van seksueel kindermisbruik. Bijvoorbeeld: waar het mogelijk is om ‘phishing sites’ gemiddeld binnen vier uur offline te halen, blijven sites met kindermisbruik gemiddeld vier weken online.
  • In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, bevindt het meeste materiaal zich op servers in de VS en dus niet in “rogue states” (niet-meewerkende niet-Westerse landen).
  • Het omzeilen van blokkades is zo eenvoudig dat het ook voor de gemiddelde computergebruiker eenvoudig te doen is.
  • Door zelfregulering – dus filteren op ‘vrijwillige’ basis door ISP’s, in samenwerking met de overheid, en niet op basis van een wet – wordt het parlement omzeild en kunnen vergaande maatregelen worden genomen die niet democratisch zijn gelegitimeerd.

De complete brochure is te vinden op EDRi.org, in het Engels (PDF).

Afbeelding: “FILTER = Fail” van RIUM+, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic licentie.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag