Verbeter het Europees auteursrechtbeleid

Facebook's privacy-aanpassingen: goed begin, maar half werk [video]

Wie vraagt krijgt antwoord
DOSSIER: Doe-het-zelf

De stevige kritiek van gebruikers, maatschappelijke organisaties én toezichthouders is Facebook teveel geworden. Op 26 mei 2010 kondigde het sociale netwerk vernieuwde privacy-instellingen aan. Facebook maakt een goed begin, maar het is half werk. Je zult dus zelf stappen moeten zetten om controle over je informatie terug te pakken [+video].

Met de nieuwe instellingen reageert Facebook op de drie voornaamste kritiekpunten. Wat is er veranderd? In de komende dagen worden de volgende aanpassingen doorgevoerd:

(i) de standaardinstellingen voor het delen van de informatie op je profiel is veranderd naar ‘iedereen’ in plaats van ‘alleen vrienden’. Dat is in stand gehouden, maar de menu’s van je privacy-instellingen zijn veel overzichtelijker geworden. Een goede stap vooruit, toch komen deze aanpassingen de stevige kritiek van alle nationale privacy-toezichthouders in Europa niet tegemoet: zij eisen dat ‘alleen vrienden’ de Europese norm wordt.

(ii) Verplichte ‘Connections’ blijven bestaan, er zijn dus nog steeds bepaalde delen van je profiel altijd gedeeld met het hele internet, of je wilt of niet. Maar je ‘likes’, ‘interests’, ‘education’, ‘work history’ en woonplaats horen daar gelukkig niet meer bij. Gelukkig, aangezien dit gevoelige categorieën informatie zijn, waar marketeers en hackers graag in rondneuzen. Een goede stap, desalniettemin vallen je naam, profielfoto, geslacht en je ‘networks’ alsnog binnen deze ‘Connections’. Daar heb je dus geen controle over.

(iii) ‘Instant Personalization’ bestaat nog steeds. Weliswaar is het makkelijker geworden om je hiervoor uit te schrijven, het blijft ‘opt-out’ in plaats van ‘opt-in’: het delen van je profiel met een hele hoop bedrijven staat standaard dus aangevinkt.

Onze zusterorganisatie in de Verenigde Staten, de Electronic Frontier Foundation (EFF), heeft de nieuwe aanpassingen in detail onder de loep genomen en er een uitgebreide blog over geschreven. Warm aanbevolen.

De EFF heeft daarnaast een handig instructiefilmpje gemaakt, waarin wordt uitgelegd wat je na de invoering van de nieuwe instellingen moet doen om je privacy te beschermen. Eveneens warm aanbevolen, het filmpje zie je hieronder.

Eens te meer is aangetoond dat actie loont. En dat Facebook bereid is om gebruikers tegemoet te komen. Tegelijkertijd zien we dat zo’n tegemoetkoming half werk is. Het bedrijf, want dat is het, Facebook zal in de toekomst blijven proberen de controle uit handen te nemen van haar gebruikers. Wees waakzaam wat je op je profiel zet en hoe je instellingen erbij staan. Je kunt er van op aan dat Bits of Freedom ook waakzaam zal blijven.

Het instructiefilmpje ‘Maximize Facebook Privacy’, van de Electronic Frontier Foundation:

Bron illustratie: http://s3.moveon.org/images/with_dims/facebook-graphic-1.3_750x615.png

 1. Dan Graves

  Dus, er veranderd uiteindelijk helemaal niets aan de pricvay schendingen, alleen het overzicht is duidelijker.

  Met andere woorden “eens zien of de domme gebruikers er intrappen”.
  Dit noem ik geen goed begin, maar gewoon misleiden van gebruikers door hen voor te houden dat je het probleem aanpakt, terwijl er van werkelijke verandering helemaal geen sprake is.

  Wat ik me nu écth afvraag is : hoeveel mensen trappen hier in, en hoeveel zien er gewoon in dat de beste manier om te laten zien dat je dit als gebruiker niet pikt, het verwijderen van je profiel is?

 2. Tweets die vermelden Facebook's privacy-aanpassingen: goed begin, maar half werk [video] – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door René Clemens , Bits of Freedom. Bits of Freedom heeft gezegd: Bits of Freedom blogt: "Facebook's privacy-aanpassingen: goed begin, maar half werk [video]" http://bit.ly/c6B1C7 […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.