Bits of Freedom publiceert nieuwsbrief nr. 6.5

Nederland tegen internetafsluiting in ACTA

Europese Commissie vertelt halve waarheid over ACTA
DOSSIER: Platformen

Hoewel de lidstaten onder het Europese recht gebruikers van internet mogen afsluiten wegens auteursrechtinbreuk, is het demissionair kabinet geen voorstander van die aanpak. Dat schrijven de Ministers van Economische Zaken en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer over de geheime ACTA-onderhandelingen. Dit standpunt is ook de inzet van Nederland bij deze onderhandelingen.

Daarnaast zet Nederland zich in voor transparantie. Uit de brief blijkt dat alle lidstaten officieel de positie hebben ingenomen dat de Commissie zich ten aanzien van de transparantie van ACTA met onmiddellijke ingang “proactief” zal opstellen.

Tot slot verwacht het demissionair kabinet dat ACTA zowel strafrechtelijke als civielrechtelijke aspecten zal behandelen. Dat is relevant omdat het Europees Parlement dan goedkeuring zal moeten geven voor de civielrechtelijke aspecten van het verdrag, en de nationale parlementen goedkeuring zullen moeten geven voor de strafrechtelijke aspecten van het verdrag. Het Nederlands parlement staat dus deels buiten spel. Gelukkig probeert het Europees parlement nu al flinke druk uit te oefenen op de Commissie.

Afbeelding van kevinspencer, “To the Internets”, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution 2.0 Generic licentie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.