Nederland tegen internetafsluiting in ACTA

Europese Commissie vertelt halve waarheid over ACTA

Werkgroep maakt downloaden een gevaarlijke bezigheid
DOSSIER: Platformen

De Europese Commissie (EC) hoopte de onrust over de geheime ACTA-onderhandelingen tijdens een zogenaamde ‘stakeholder meeting’ weg te nemen, maar is daarin niet geslaagd. De onderhandelaar voor de Europese Commissie, Luc Devigne, vertelde op 22 maart in Brussel ten overstaan van een volle zaal of de halve waarheid, of een hele leugen. In beide gevallen reden tot zorgen. Bits of Freedom was bij de bijeenkomst en doet verslag.

Halve waarheid of hele leugen

Vanuit de zaal is meerdere keren gevraagd of het ACTA-verdrag ook bepalingen zou bevatten over over het afsluiten van internet na drie keer illegaal downloaden (‘three strikes‘ of ‘graduated response‘). De Commissie antwoordde dat dit niet is besproken tijdens de onderhandelingen. Maar uit een gelekt intern EU-document over de onderhandelingen (PDF, ook hier en hier) blijkt dat de Verenigde Staten wel degelijk heeft voorgesteld om abonnees af te sluiten van internet na herhaaldelijke auteursrechtinbreuk (voetnoot 24, dit komt woordelijk overeen met een uitgelekt onderhandelingsvoorstel van de Verenigde Staten [PDF], voetnoot 6):

“An example of such a policy is providing for the termination in appropriate circumstances of subscriptions and accounts in the service provider’s system or network of repeat infringers.”

Met enige goede wil lezen wij hierin de halve waarheid. Het voorstel van de Verenigde Staten gaat namelijk niet over internetafsluiting na specifiek drie overtredingen; het zouden er ook vijf kunnen zijn (“repeat infringers“). En providers worden onder deze bepaling niet letterlijk verplicht om abonnees van internet af te sluiten; zij worden slechts aansprakelijk gehouden als ze hun abonnees niet afsluiten. Maar eigenlijk lezen we hierin een hele leugen. Want three strikes-achtige regelingen zijn wel degelijk besproken tijdens ACTA-onderhandelingen. Dat de Commissie dat nu ontkent, is zorgwekkend, terwijl digitale grondrechten, zoals privacy, in het geding zijn.

Onschuldige huisvrouwen

De opmerking van de onderhandelaar Devigne dat het niet de bedoeling is om achter ‘onschuldige huisvrouwen’ aan te gaan, was ook niet goed voor de gemoedsrust. De vraag is immers op wie dit verdrag wel is gericht. Volgens Devigne zijn dit alleen de inbreukmakers op ‘commerciële schaal’, maar dat is een breed begrip. Ook hier kon de Commissie de zorgen niet wegnemen, door de stelling dat dit maar ingevuld moet worden door de rechter. Een slechte ontwikkeling, omdat de definitie in de eerste plaats door de entertainmentindustrie zal worden opgesteld, en de internetgebruiker in de verdediging zal zijn.

Commissie negeert Europees Parlement

Tot slot wil de Europese Commissie de ACTA-resolutie van het Europees Parlement voor een belangrijk deel negeren. In artikel 6 vraagt het Parlement om een impact assessment om de gevolgen voor burgerrechten van ACTA in kaart te brengen. De door Bits of Freedom toegejuichte resolutie werd met een overweldigende meerderheid aangenomen (633 tegen 13 stemmen), maar dat zegt de Commissie blijkbaar niets. Zij staat, misschien, pas open voor zo een assessment als de verdragstekst uitonderhandeld is – maar dan is het al te laat. Het belang van zo een assessment is juist, dat je verschillende opties – wel/geen internetafsluiting – op hun verenigbaarheid met grondrechten kunt toetsen.

More rumors, less certainty

We have dealt with the myths and rumors“, concludeerde Devigne hoopvol na afloop van de bespreking. Door niet in te gaan op de inhoud van de gelekte documenten, en niet bereid te zijn tot een impact assessment, is de Europese Commissie daar nu juist niet in geslaagd. De volgende onderhandelingsronde is in Nieuw Zeeland, van 12 tot 16 april. De Commissie zal daar een poging wagen de andere landen, zoals de Verenigde Staten en Japan, te overtuigen delen van de tekst openbaar te maken. Bits of Freedom zal de ontwikkelingen met betrekking tot ACTA scherp blijven volgen.

Update: de video van de presentatie is beschikbaar

Tevens via deze link.

Meer informatie

De afbeelding is gebaseerd op “Tube strikes on the way”, van Annie Mole, uitgebracht onder een Creative Commons Generic 2.0 licentie.

  1. Atze de Vrieze

    Interessant vond ik dat Devigne niet alleen three-strikes ontkende, maar als ik het me goed herinner in zijn korte presentatie aan het begin van de bijeenkomst ook andere vormen van graduated response. Dus ook five-strikes, zoals je noemt in dit stuk.

  2. Roland

    Dus als een van je kinderen wat op internet zit te klooien kan je hele huishouden van internet worden afgesloten: geen internet, geen tv over internet, geen telefoon over internet, je kantoor aan huis afgesloten dus geen werk. En dat alles zonder tussenkomst van een rechter, dus zie maar eens dat je dit ongedaan kan maken. Helemaal leuk als de spionage software zich vergist heeft, of als je malware aan board hebt die illegale dingen download. Hoe lang zou je trouwens kunnen worden afgesloten volgens ACTA?

    De logische volgende stap is dat je bankpassen worden geblokkeerd als “ze” er ooit achter mochten komen dat je een paar gekochte dvd’s gecopieerd hebt. (Backup? Ja ja.) Kan je gelijk geen eten meer kopen.

    Eigenlijk is afsluiten van internet nog te soft. In Amerika kan je je huis kwijtraken als het gebruikt is voor een wietplantage, ook als vader niet merkte dat zoonlief stiekem wat plantjes in de kelder hield. En de pc waarmee je illegaal downloadde staat ook in je huis . . .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.