• Menu

0 recente resultaten

Save the date: 11 juni Dag tegen de Piraterij

De Europese Raad van Ministers wil verdergaande maatregelen nemen om auteursrecht aan te pakken (en zij wil dat 11 juni de Dag tegen de Piraterij wordt). Dat blijkt uit een ontwerp-resolutie (PDF) die onlangs is gepubliceerd. Het concept, dat een mogelijke opmaat vormt voor nieuw beleid, borduurt voort op de gedachte dat online auteursrechtinbreuk een kwaad is dat uitgeroeid moet worden. In het document wordt weinig aandacht besteed aan het belang van een open en vrij internet en de rechten van internetgebruikers.

In het document overweegt de Raad dat op dit moment onderhandelingen over ACTA gaande zijn, en worden de Commissie en lidstaten aangespoord om verdragen te sluiten die intellectuele eigendom verder beschermen. Hieruit blijkt dat de Raad de geheime onderhandelingen over ACTA toejuicht.

In het document wordt ook vastgesteld dat online auteursrechtinbreuk het ontstaan van legale alternatieven zou beperken (par. 18): “in the field of copyright and related rights, piracy in cultural and creative goods is , damaging the legal marketing of the media, especially through the Internet, hampering the arrival of competitive business models of legal supply of cultural and creative content, calling into question the adequate remuneration of rightholders and holding back the dynamism of the European cultural industry that provides access to legal, diverse and high quality cultural supply.” Dat uitgangspunt zou betekenen dat eerst online auteursrechtinbreuk moet worden beeindigd – een niet-haalbaar streven – en dat daarna pas legale alternatieven ontwikkeld hoeven te worden. Dit staat in contrast met het Nederlandse beleid: het Nederlandse kabinet en de Commissie Gerkens zijn juist voor het ontwikkelen van legale alternatieven, en willen pas daarna een downloadverbod introduceren.

Ook zou online auteursrechtinbreuk slecht zijn voor de gezondheid en de veiligheid. Er zou daarom een Dag tegen de Piraterij moeten worden ingesteld. De Raad: “notes the importance of public awareness in relation to the impact of counterfeiting and piracy on society and on the economy, in particular the potential danger of counterfeits and pirated products for health and safety as well as for European competitiveness, creation, innovation and jobs, and encourages the Commission, the Member States and stakeholders, including consumers, to analyse and implement effective awareness campaigns, including a European Day against Counterfeiting and Piracy on 11 June.”

Tot slot wordt de deur opengezet naar verregaande afspraken tussen providers en de entertainmentindustrie die de internetgebruiker buiten spel zetten. De Raad: “encourages the Commission, the Member States and the relevant stakeholders to pursue ongoing dialogues and to resolutely seek agreements on voluntary practical measures aimed at reducing counterfeiting and piracy in the internal market, both online and offline”. In Ierland sluit de provider Eircom gebruikers al “vrijwillig” af, als auteursrechtinbreuk wordt vastgesteld. Het is waarschijnlijk dat de Raad dit soort afspraken toejuicht.

Dit soort resoluties zijn geen wetgeving, maar zijn wel de inspiratie voor nieuw beleid van de Commissie. Het is betreurenswaardig dat de Raad van Ministers geen vooruitstrevend beleid durft te omarmen, waarin internet wordt gezien als een kans om creativiteit te stimuleren, in plaats van een bedreiging voor bestaande bedrijfsmodellen. Zie voor een aantal andere punten de analyse van Monica Horten.

De afbeelding is gebaseerd op “Piraten, aus Lego” van playroughde, uitgebracht onder een Creative Commons Generic 2.0 licentie.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag