• Menu

0 recente resultaten

Persbericht: ‘Bits of Freedom start campagne tegen datalekken’

Amsterdam, 25 januari 2010 – De digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom start een campagne tegen datalekken. Steeds meer privégegevens worden opgeslagen in steeds meer databanken, en de kans dat die gegevens op straat komen te liggen is steeds groter. Slachtoffers van datalekken worden lang niet altijd op de hoogte gesteld, terwijl door datalekken identiteitsfraude een groeiend probleem is. Om hiervoor aandacht te vragen heeft Bits of Freedom een Zwartboek Datalekken aangelegd, waarin zij deze datalekken bijhoudt. Ook heeft zij een wetsvoorstel ingediend (PDF) (HTML) dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Bits of Freedom hoopt dat het parlement dit wetsvoorstel zo snel mogelijk aanneemt.

Uit onderzoek van het CBP blijkt dat de privégegevens van de gemiddelde Nederlander zijn opgeslagen in 250 tot duizenden databanken. Het wordt steeds moeilijker om die databanken te beveiligen en het gaat dan ook vaak mis: in 2009 zijn de privégegevens van tienduizenden Nederlanders op straat komen te liggen. Met die gegevens kan identiteitsfraude worden gepleegd, kunnen gebruikers van diensten worden uitgesloten en verliezen mensen hun anonimiteit. Ook tast dit het vertrouwen in ICT aan.

Het is daarom van groot belang dat slachtoffers van datalekken zo snel mogelijk worden geïnformeerd als hun gegevens op straat zijn komen liggen. Dat stelt mensen in staat om schadebeperkende maatregelen te nemen, zoals het blokkeren van creditcards. Het wetsvoorstel van Bits of Freedom verplicht databankbeheerders om slachtoffers direct hiervan op de hoogte te stellen.

Bits of Freedom: “Datalekken zijn een groot probleem, waar mensen zich nog onvoldoende van bewust zijn. Zo verloor de Rabobank laatst een USB-stick met klantgegevens van 3.000 beleggers. Daar kan op grote schaal fraude mee gepleegd worden. Gedupeerden moeten dan snel op de hoogte worden gebracht. Als je een creditcard verliest doe je toch ook aangifte? Hoe eerder je weet dat gegevens zijn gestolen, hoe sneller je maatregelen kan nemen. Bedrijven doen dit alleen lang niet altijd uit zichzelf. Dat moet dus in de wet komen te staan.”

Contact: Ot van Daalen, +31 (0)6 5438 6680

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag