OPTA dreigt Mega Provider wegens spam

Sdu Uitgevers boos over openbaarmaking documenten

Kazaa schikt na jarenlange strijd over aansprakelijkheid

De producent van de Newvote stemcomputers, Sdu uitgevers, heeft bezwaar gemaakt tegen de openbaarmaking van documenten door de gemeente Amsterdam.

‘Wij vertrouwen stemcomputers niet’ had bij de gemeente Amsterdam, via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB), gevraagd om een grote hoeveelheid documenten die betrekking hebben op de invoering en het gebruik van het Newvote systeem in Amsterdam.

Volgens de advocaat van Sdu hadden sommige van de documenten nooit verstrekt mogen worden. Het gaat om offertes, een contract en een document genaamd ‘procedures’ waarin de levering, installatie en gebruik van de stemcomputers worden toegelicht. De advocaat heeft per e-mail gevraagd de stukken te verwijderen. “Waar het om gaat is dat de Gemeente Amsterdam in antwoord op uw Wob-verzoek vier documenten openbaar heeft gemaakt die onder de Wob hadden moeten geweigerd. [..] Sdu gaat er van uit dat u ten aanzien van deze onhandigheid van de gemeente Amsterdam coulant bent en de vier stukken van uw website verwijderd [sic]”, aldus de e-mail die op de website is gepubliceerd. ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet’ heeft laten weten niets te zullen verwijderen.

Het verzoek van de advocaat van Sdu is niet alleen een publicitaire miskleun. Juridisch gezien heeft Sdu ook geen zaak tegen ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet’. Aangezien de gemeente Amsterdam de stukken openbaar heeft gemaakt, zou Sdu haar juridische pijlen daarop moeten richten. Mogelijk is dat een onaantrekkelijke optie voor Sdu omdat de gemeente Amsterdam de grootste afnemer is. Slechts 25 andere gemeenten gebruiken Newvote. De markt voor stemcomputers wordt in Nederland gedomineerd door Nedap-Groenendaal (ongeveer 400 gemeenten).

Uit de openbaar gemaakte documenten blijkt dat de kosten van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam met ongeveer 1 miljoen euro zijn gestegen door de invoering van Newvote. Omdat de Newvote stemcomputers geleased worden is er geen sprake van eenmalige investeringskosten. Het bedrag vloeit dan ook bij elke verkiezing in de kas van Sdu.

Ook komen uit de documenten enkele beveiligingsaspecten naar voren. Zo is de anti-virussoftware op de tel-software (Elektor) uitgeschakeld om een tijdwinst van vier minuten te behalen bij het tellen van de stemmen in de gemeente Amsterdam.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.