VU ontwikkelt RFID Guardian

OPTA dreigt Mega Provider wegens spam

Sdu Uitgevers boos over openbaarmaking documenten

et Haarlemse bedrijf Mega Provider heeft van toezichthouder OPTA een last onder dwangsom opgelegd gekregen wegens betrokkenheid bij het versturen van spam. De last houdt in dat OPTA een dwangsom kan opleggen wanneer de provider opnieuw medewerking verleend aan het versturen van spam, bijvoorbeeld door servers te verhuren aan personen of bedrijven die spam versturen.

De last wordt niet alleen opgelegd aan Mega Provider maar ook aan de directeur Martijn Bevelander. Daarmee wil OPTA voorkomen dat Bevelander zijn activiteiten voortzet via “andere, wellicht off-shore, bedrijven”, aldus het besluit van OPTA. De toezichthouder noemt de overtredingen van het spamverbod door Mega Provider zeer ernstig. De OPTA deed in 2005 een inval bij Mega Provider nadat het vermoeden was ontstaan dat het hostingbedrijf betrokken was bij de verzending van miljoenen spamberichten per dag.

In 2004 moest Bevelander een boete van 25.000 dollar betalen aan de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) wegens oneerlijke en misleidende handelspraktijken. De FTC kan spam aanpakken op basis van misleiding en het ‘spoofen’ van adressen. Ook moest Bevelander de FTC voor een periode van drie jaar op de hoogte houden van nieuwe bedrijfsactiviteiten. Uit het besluit van OPTA blijkt dat Bevelander aan die laatste verplichting waarschijnlijk niet heeft voldaan. Mogelijk krijgt het besluit van OPTA daarom nog een Amerikaans vervolg.

In 2003 werd Mega Provider geschorst als lid van de vereniging van internet providers (NLIP) wegens betrokkenheid bij het versturen van spam. Volgens de NLIP had Mega Provider daardoor het aanzien van de branche geschaad.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.