Bits of Freedom stopt per 1 september 2006

VU ontwikkelt RFID Guardian

OPTA dreigt Mega Provider wegens spam

Onderzoekers van de Vrije Universiteit te Amsterdam hebben een apparaat ontwikkeld om mensen te beschermen tegen de bedreigingen van RFID chips voor privacy en veiligheid. De zogenaamde RFID Guardian is een soort firewall voor RFID technologie. Het detecteert RFID chips en scanners en geeft controle over het uitgelezen van de chips.

RFID technologie is ondanks de risico’s voor de privacy in opmars. Nog dit jaar volgt de introductie van het biometrisch paspoort en de OV-chipkaart. Bovendien experimenteren winkels en supermarkten met RFID. Het maakt gebruik van radiogolven voor het uitlezen van chips op afstand. Een van de grote problemen met RFID is het gevaar dat chips heimelijk uitgelezen worden. De variant waarbij de chips een uniek nummer hebben kan zo gebruikt worden om mensen te volgen zonder dat ze dat merken. Als een chip persoonlijke informatie bevat, zoals bijvoorbeeld ook het geval was met de toegangskaarten op het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland, is de beveiliging van de chips van groot belang.

De RFID Guardian combineert een aantal functies, waaronder detectie, toegangscontrole, en het blokkeren en spoofen van chips. De onderzoekers hebben al een werkend prototype ontwikkeld. Het apparaat kan ten eerste alle RFID scanners en chips detecteren. Zo kunnen verborgen scanners worden gedetecteerd. Daarnaast ziet het apparaatje alle RFID chips die de persoon bij zich draagt. Het maakt de gebruiker er op attent als de gebruiker gedurende de dag een nieuwe chip in zijn of haar bezit heeft gekregen. Het kan het uitlezen van bepaalde chips van de gebruiker verder blokkeren. Tenslotte is het apparaat ook in staat RFID chips te spoofen. De RFID Guardian doet dan net alsof het een bepaalde chip is.

Het apparaat is draagbaar en heeft de omvang van een mobiel telefoontje of PDA. De onderzoekers denken dat de technologie uiteindelijk geschikt is voor integratie in deze bestaande apparaten.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.