Kazaa schikt na jarenlange strijd over aansprakelijkheid

Kazaa heeft een schikking getroffen in de jarenlange juridische strijd met de entertainmentindustrie over de schending van auteursrechten. De eigenaar van de p2p-software Kazaa, Sharman Networks, betaalt ruim honderd miljoen voor de schikking met de uitgevers Universal, Sony BMG, EMI en Warner. De schikking houdt onder meer in dat Kazaa het verkeer actief gaat filteren op illegale uitwisseling van auteursrechtelijk beschermde bestanden. Er is al een lijst met duizenden bestanden die worden geblokkeerd. Ook zal er worden samengewerkt aan een nieuwe legale uitwisselservice.

Kazaa is zijn goede marktpositie als uitwisselsoftware al lange tijd kwijtgeraakt aan alternatieven als eDonkey, BitTorrent en Limewire. Dit niet alleen wegens gebruiksgemak, maar ook door de koppeling van spyware aan Kazaa. ZDnet voorspelt een sombere toekomst voor het eens zo populaire uitwisselprogramma: “De aderlating van 100 miljoen dollar en de omschakeling naar een legaal, maar minder lucratief model betekent waarschijnlijk de nekslag voor een van de oudste p2p-merken.”

De schikking heeft uiteraard slechts gevolgen voor Kazaa en verandert niets aan de rechtmatigheid van in Nederland gebruikte p2p-software. Het is in Nederland legaal om auteursrechtelijk beschermde bestanden te downloaden. Het beschikbaar stellen hiervan is wel illegaal. Een tweede vraag is of ook de aanbieder van de software voor dit onrechtmatig aanbieden van bestanden aansprakelijk gesteld kan worden. In Nederland is dit vooralsnog niet het geval. Stichting Brein heeft vreemd genoeg op de schikking gereageerd met een verklaring dat de schikking aantoont dat Kazaa ook in Nederland altijd al illegaal was. “Het is nu duidelijk dat wat Kazaa deed illegaal is en dat dit ook in Nederland geldt.”

Ook verwijst Brein in de reactie op de schikking naar een recente uitspraak in de zaak tegen de zoekmachine Zoekmp3. Bits of Freedom schreef hierover in de nieuwsbrief van 21 juni 2006. Deze vergelijking gaat echter op meerdere punten mank. Ten eerste ging het om een website met links naar mp3-bestanden en niet om p2p-software. Verder was Zoekmp3 volgens de Nederlandse rechter heel specifiek gericht op het exploiteren van links naar auteursrechtelijk beschermde muziekbestanden. P2p-software is gericht op het uitwisselen van bestanden, ook van niet door auteursrecht beschermde werken. Dat er ook illegaal gebruik van kan worden gemaakt is de aanbieders van de software in Nederland vooralsnog niet aan te rekenen. Zoekmp3 had het tenslotte nagelaten verweer te voeren hetgeen het vonnis ook kleurde in het voordeel van Brein.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.