Acties tegen internetcensuur

Amnesty International heeft samen met The Observer en Soda Creative een internationale campagne gestart tegen de toenemende internetcensuur. De campagne ‘irrepressible.info’ vraagt overheden te stoppen met het censureren van websites, blokkeren van e-mails of het uit de lucht halen van bloggers. Daarnaast doet de campagne een beroep op grote bedrijven de campagne te steunen.

De campagne bekritiseert technologie bedrijven die censuur toestaan en gegevens verstrekken aan overheden die politieke dissidenten vervolgen en veroordelen. Yahoo, Microsoft and ook Google worden als voorbeelden genoemd van deze praktijk.

Over hetzelfde onderwerp vond op 7 juni 2006 in Amsterdam een congres van het Hivos plaats, onder de titel ‘Expression under Repression’. Na een masterclass Secure Communications, in het bijzonder bedoeld voor NGO’s, was er een middagprogramma onder leiding van professor en Eerste Kamer-lid Hans Franken. Het debat ging onder meer over de problematiek van westerse bedrijven, die zich schikken naar de wensen van overheden, ook waar het gaat om censuur en repressie van dissidenten.

Bijzonder interessant was de bijdrage van Garrie van Pinxteren, redacteur bij NOS nieuws en lange tijd werkzaam geweest in China. Zij stelde dat het internet in China ondanks de censuur toch een belangrijke rol kan vervullen en minder onder controle staat dan de traditionele media. Ze riep NGO’s op vooral de marges op te zoeken en te gebruiken. Ze relativeerde daarnaast verwachtingen over de rol die westerse bedrijven en overheden kunnen en zullen spelen ten aanzien van de problematiek van internetcensuur. Veranderingen in China zullen volgens haar van binnenuit moeten komen.

In het debat ter afsluiting kwam ook de toenemende controle die Europese overheden op elektronische communicatie uitoefenen ter sprake. De bewaarplicht verkeersgegevens is daar het meest verontrustende voorbeeld van. De dag werd afgesloten door Manuela Monteiro, algemeen directeur van Hivos. “De Nederlandse regering moet zich opwerpen als beschermer van bloggers, chatters en mailers in landen met een dictatuur”, zo concludeerde zij.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.