Acties tegen internetcensuur

Nederlandse gamer trekt aandacht defensie VS

Senaatscommissies niet overtuigd van noodzaak IP-richtlijn

Een Nederlandse gamer heeft de aandacht getrokken van Amerikaanse defensieambtenaren met een zelfgemaakt filmpje uit een computerspel. Het filmpje bestaat uit beelden van het spel Battlefield 2, opgeleukt met muziek en voice-overs. Het filmpje is op 4 mei 2006 gepresenteerd tijdens een openbare hoorzitting van de Committee on Intellegence van het Amerikaanse parlement, als bewijs van een campagne via internet met als doel Moslimjeugd te rekruteren.

Reuters deed verslag over het vertonen van het filmpje en meldde daarbij dat het gaat om een gemodificeerde versie van het veelverkochte spel Battlefield 2, een oorlogssimulatie waarin Amerikaanse troepen het opnemen tegen de fictieve ‘Midden-Oosten coalitie’ en de Volksrepubliek China. Een medewerker van het Pentagon stelde “What we have seen is that any video game that comes out… (al Qaeda will) modify it and change the game for their needs”, zo bericht Reuters.

Het filmpje begint met de stem van een verteller “I was just a boy when the infidels came to my village in Blackhawk helicopters. The infidels fired at the oil fields and they lit up like the eyes of Allah”. Dit is in feite een vrij makkelijk te herkennen kopie van een voice-over uit de Amerikaanse film ‘Team America: world police’, een satire van de makers van South Park. De beelden zijn verder helemaal niet gemaakt met een gemodificeerde versie van Battlefield 2, maar met een ook in de Verenigde Staten vrij verkrijgbare aanvulling op het populaire spel. De Nederlandse maker Samir publiceerde het filmpje eind vorig jaar op een Battlefield 2 forum, onder de naam ‘sonic jihad’, een verwijzing naar een cd van de Amerikaanse rapper Paris. Het grootste deel van de muziek is afkomstig uit ‘Lion of the desert’, een film met Anthony Quinn.

Devlin sprak op de hoorzitting van de parlementscommissie, waar medewerkers van het bedrijf Science Applications International Corp (SAIC) een presentatie gaven aan parlementsleden en beleidsmakers. De presentatie waar ook het filmpje vertoond werd handelde over Irak als een motor voor islamitische militante propaganda. Het Amerikaanse ministerie voor defensie heeft SAIC voor 7 miljoen dollar gecontracteerd om websites te monitoren, die Al Qaeda en andere militante organisaties voorzien van middelen voor communicatie, fund-raising, rekrutering en training.

Om dit materiaal, dat volledig bestaat uit verschillende stukjes westerse media, te presenteren als terroristische propaganda lijkt niet echt overtuigend. Verschillende gamers noemen het belachelijk. Samir heeft de context van het filmpje uitgelegd in verscheidene interviews, waarin hij ook stelt dat het filmpje niet serieus genomen moet worden. De aandacht van de kant van de Amerikaanse overheid is echter genoeg reden voor hem om zijn plan New York te bezoeken voorlopig te laten varen, uit angst bij aankomst ondervraagd te worden.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.