CBP: verstrekking Verdonk gegevens Pasic onrechtmatig

Kamervragen over verbod publicatie tapcijfers

Acties tegen internetcensuur

Tweede Kamer-lid Van Dam (PvdA) heeft Kamervragen gesteld aan de ministers Donner, Brinkhorst en Remkes over een verondersteld verbod op de publicatie van tapcijfers. Technisch directeur Simon Hania van internet provider XS4ALL vertelde op 1 juni op BNR Nieuwsradio in het programma de Elektronische Eeuw dat hij geen tapcijfers kan publiceren omdat XS4ALL zich daarmee mogelijk schuldig maakt aan het schenden van een staatsgeheim.

Van Dam vraagt de ministers of het aantal door XS4ALL geplaatste taps inderdaad een staatsgeheim is en wat de rechtsgrond daarvoor is. Minister Donner is door de Tweede Kamer al meermalen gevraagd tapcijfers te publiceren maar de minister heeft laten weten niet over de cijfers te beschikken en bovendien er niet de noodzaak van in te zien dergelijk statistieken bij te houden. Telecommunicatieaanbieders zoals XS4ALL weten zelf natuurlijk wel hoeveel taps zij plaatsen maar de overheid verzet zich tegen publicatie langs deze sluipweg.

  • Kamervragen 2005-2006, vraagnr. 2050614860, Tweede Kamer Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de ministers van Justitie, van Economische Zaken en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de mogelijke vervolging van de directeur van XS4all bij openbaarmaking van de hoeveelheid taps die zijn geplaatst bij XS4all (Ingezonden 8 juni 2006). http://www.bof.nl/docs/V050614860.pdf

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.