Big Brother Awards 2005

e ministers Rita Verdonk, Gerrit Zalm en bijna-politicus Peter R. de Vries zijn genomineerd voor een Big Brother Award. Met de Awards worden personen, bedrijven, overheden en voorstellen genomineerd die in het afgelopen jaar bij uitstek controle op burgers en inbreuken op privacy hebben bevorderd. In iedere categorie wordt op 28 januari ??n winnaar bekend gemaakt. De uitreiking in Nederland vindt voor de vierde maal plaats.

De jury ontving ook dit jaar weer vele tientallen nominaties van het publiek. Verdonk is genomineerd voor het bekendmaken van informatie over asielzoekers, Zalm voor zijn voorstel banken toegang te geven tot informatie over burgers bij de overheid en De Vries voor zijn voorstel voor een DNA-databank van alle Nederlanders.

De jury van de Big Brother Awards verzet zich tegen de gedachte dat burgers meer veiligheid krijgen door privacy in te leveren. De jury signaleert nu juist een tendens bij de in totaal 12 nominaties waarin vermindering van privacy nieuwe veiligheidsrisico’s schept.

Diverse voorstellen om grote hoeveelheden informatie centraal bij de overheid op te slaan, leiden tot risico’s van misbruik en diefstal. Daarbij gaat het onder andere om het centraal opslaan van biometrische gegevens en het bel- en e-mail gedrag. Het uitleveren van privacy-gevoelige informatie over asielzoekers aan het land van herkomst cre?ert voor de betrokkenen acuut gevaar.

De jury bestaat uit advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, journalist Arjan Dasselaar, hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs, hoogleraar regulering van technologie Bert-Jaap Koops, hoogleraar recht en informatisering Corien Prins en publiciste Karin Spaink.

Op zaterdag 28 januari 2006 worden de Awards uitgereikt in de Melkweg in Amsterdam, presentatie Pieter Hilhorst. Aanvang 16.30 uur, de toegang is gratis (aanmelden is niet nodig).

Zeer uitgebreide documentatie met achtergrondinformatie en overwegingen van de jury over de nominaties is te vinden op: http://www.bigbrotherawards.nl/

Deze nieuwsbrief bevat een samenvatting van de documentatie op de Big Brother Awards website.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.