Eerste Kamer fel tegen bewaarplicht

Digitale grensbewaking

Uitspraak Brein vs de internetproviders verwacht op 14 juli

De VS willen op grote schaal biometrische gegevens van reizigers vastleggen in centrale databases. Die toekomstvisie schetste Bob Mocny van het Amerikaanse Department of Homeland Security tijdens het symposium ‘Digitale grensbewaking’ van de Commissie Technologiebeleid van de Tweede Kamer.

Mocny erkende dat in het huidige US-VISIT programma voor grensbewaking veel mis gaat. Regelmatig laten de VS vliegtuigen rechtsomkeert maken op basis van foutieve informatie. Volgens Mocny zijn deze problemen het gevolg van het onder grote haast en druk opzetten van de nieuwe grensbewaking en vooral ook doordat identificatie op basis van namen uit de zwarte lijsten niet nauwkeurig is. Ted Kennedy (lid van de Amerikaanse Senaat) werd toegang tot vliegtuigen geweigerd omdat het IRA-lid T. Kennedy op de zwarte lijst staat. Mocny denkt dergelijke problemen te voorkomen door op grote schaal biometrie in te zetten.

Mocny wil daarbij echter niet vertrouwen op de biometrische paspoorten van andere landen. Daarom moeten de VS een eigen centrale database opbouwen met de biometrische gegevens van personen uit het buitenland, waaronder Nederland. Een toekomstig Nederlands biometrisch paspoort zal dus niet alleen worden uitgelezen aan de grens van de VS. De biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken en een digitale foto, zullen vervolgens ook worden opgeslagen en verwerkt in databases van Homeland Security en Amerikaanse inlichtingendiensten.

Op vragen van Bits of Freedom over de veiligheidsrisico’s van centrale opslag gaf Mocny aan dat de diefstal en misbruik van biometrische gegevens inderdaad een bron van zorg zijn. Wanneer een wachtwoord gestolen wordt, kan de gedupeerde dit naderhand makkelijk wijzigen. Maar als iemands biometrische gegevens worden ontvreemd, bestaat er nauwelijks een oplossing. Het belang van centrale opslag is volgens Mocny voor de VS echter zo groot dat deze oplossing eigenlijk niet ter discussie staat.

Gayle Nix van Accenture, nauw betrokken bij US-VISIT, en Eelco Toxopeus van Hewlett-Packard, verantwoordelijk voor de oplevering van het Europese grensbewakingsprogramma Schengen informatiesysteem II, spraken allebei over de noodzaak om te komen tot hechte internationale samenwerking en informatieuitwisseling bij digitale grensbewaking.

Commissie-voorzitster Lousewies van der Laan (D66) zag ook nadelen in het sterke vertrouwen op grensbewaking bij terrorismebestrijding. Zij verwees daarbij naar de recente Nederlandse ervaringen waaruit blijkt dat terrorisme juist niet een dreiging uit het buitenland blijkt te zijn.

Uit het publiek kwamen ook vragen over de bewaartermijn voor biometrische gegevens in US-VISIT die nu op 75 tot 100 jaar is vastgesteld. Een dergelijke termijn roept vragen op over het gebruik na een ‘regime-change’ in de VS. Wie garandeert dat de biometrische gegevens in de toekomst niet met heel andere bedoelingen worden gebruikt?

  • Symposium Digitale Grensbewaking (20.06.2005) Themacommissie Technologiebeleid, Tweede Kamer

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.