Auteurswet door Tweede Kamer geloodst

Donner: Cryptophone beschermt privacy

Nederland spamland

Minister Donner gaat geen actie ondernemen tegen niet-afluisterbare telefoons. Hij zegt dat in antwoord op Kamervragen over de Cryptophone. Het Tweede Kamerlid Van Haersma Buma (CDA) had de minister gevraagd of de telefoons verboden konden worden.

Ook gaat de minister niet in op het verzoek om de producent van de Cryptophone ‘te wijzen op [zijn] verantwoordelijkheid om het werk van opsporingsinstanties niet te hinderen’.

Donner schrijft daarover: “Deze producten worden ontwikkeld om veilig communiceren mogelijk te maken en daarmee de privacy belangen en andere gerechtvaardigde legitieme belangen, zoals de bescherming van bedrijfsgeheimen, te dienen. De overheid kan de verantwoordelijkheid voor het afwegen van privacybelangen versus opsporingsbelangen niet leggen bij de producenten van deze mobiele telefoons.”

De Cryptophone is in Nederland ontwikkeld door Rop Gonggrijp, oprichter van het blad Hack-Tic. De technologie is gelicentieerd aan het Duitse bedrijf GSMK dat de telefoons via internet verkoopt. De Cryptophone is een gecombineerde GSM en organiser waarop Windows Pocket PC draait. Voor de telefoon is open-source software gemaakt die alle gesprekken tussen twee Cryptophones versleuteld.

Donner onderkent dat een bevel tot ontsleuteling dat politie en justitie kunnen geven slechts beperkte mogelijkheden heeft. De Cryptophone maakt voor ieder gesprek aparte sleutels aan en vernietigt deze na afloop. Hierdoor kunnen zowel de makers van de telefoon als de gebruikers na afloop van een gesprek niet meewerken aan de ontsleuteling. Donner kondigt aan verder te investeren in crypto-analyse als een mogelijke oplossing voor de opsporing.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.