HCC sleept Dell voor de rechter

Winnaars Big Brother Awards

Oprichting Nationale Sigint Organisatie
DOSSIER: Big Brother Awards

In een bomvolle bovenzaal in Paradiso in Amsterdam zijn op zaterdag 11 oktober de Big Brother Awards uitgereikt. Met de Awards zijn de persoon, het bedrijf, de overheidsinstelling en het initiatief beloond die de privacy van burgers het meest hebben geschaad. De 4 winnaars van 2003 zijn: minister van Justitie Piet Hein Donner; meerdere advocatenkantoren die gebruik hebben gemaakt van het handelsinformatiebureau Mariëndijk; de IND en het wetsvoorstel voor een uitgebreide identificatieplicht.

De uitreiking werd gepresenteerd door Volkskrant columnist Pieter Hilhorst. De jury tipte directeur Tim Kuik van de stichting Brein als een mogelijk winnaar voor 2004.

De jury meent dat Donner een persoonlijke missie lijkt te hebben in het ondermijnen van het recht op privacy. In een gestage stroom wetsvoorstellen van zijn hand is een duidelijke verschuiving te zien in de balans tussen privacy en veiligheid. Daarbij spant het wetsvoorstel voor een uitgebreide identificatieplicht de kroon.

De tweede Big Brother Award is toegekend aan meerdere Nederlandse advocatenkantoren, omdat ze gebruik hebben gemaakt van de diensten van het handelsinformatiebureau Mariëndijk. Dat bureau vroeg onder valse voorwendselen informatie op bij onder andere banken en uitkeringsinstanties. Tot de klanten van Mariëndijk behoorden de kantoren Pels Rijcken en Droogleever Fortuijn (landsadvocaat), Nauta Dutilh, De Brauw Blackstone Westbroek, Houthoff Buruma en anderen.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst verdient de Award met het bewaren van alle e-mails van zijn werknemers voor onbepaalde tijd. Dat is in strijd met het privacy-reglement van het ministerie van Justitie, waarvan de IND onderdeel is. Tijdens een onderzoek naar het e-mailgedrag van werknemers van de IND werd twee jaar oude e-mail teruggevonden.

Tenslotte bekroonde de jury het wetsvoorstel voor een uitgebreide identificatieplicht met een Orwelliaanse Award. Dit wetsvoorstel verplicht iedereen vanaf 14 jaar om te allen tijde een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart bij zich te dragen en desgevraagd aan een opsporingsambtenaar of toezichthouder te tonen, op straffe van een boete van maximaal 2.250 euro. De wet legt burgers een permanente verplichting op zonder dat duidelijk is waarom de huidige beperkte identificatieplicht niet voldoet.

Op de website van de Big Brother Awards Nederland zijn foto’s van de uitreiking te zien en een video van de uitreiking op het ministerie van Justitie.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.