Winnaars Big Brother Awards

Oprichting Nationale Sigint Organisatie

Meldpunten en zelfregulering op internet

De Algemene- en de Militaire inlichtingendienst (AIVD en MIVD) gaan samen een Nederlandse organisatie oprichten voor het afluisteren van satellietverkeer. De MIVD luistert al satellietcommunicatie af maar in het actieplan terrorismebestrijding van het Kabinet wordt de satelliet interceptiecapaciteit ten behoeve van terrorismebestrijding uitgebreid. Aangezien terrorismebestrijding een AIVD taak is, zal het afluisteren voortaan door de twee diensten samen geschieden.

De nieuwe organisatie krijgt de naam Nationale Sigint Organisatie (NSO) en gaat nieuwe schotelantennes bouwen voor het afluisteren op een defensieterrein in Zoutkamp. De MIVD heeft al twee schotels op het terrein staan. Uit de aangevraagde bouwvergunning blijkt dat in de periode 2003 – 2005 drie grote en drie kleine schotelantennes worden bijgebouwd. Bovendien heeft defensie onderzoek laten doen naar de maximale capaciteit van het terrein waaruit blijkt dat in Zoutkamp plaatsing mogelijk is van maximaal 14 schotelantennes van 11 meter en 8 van 3 meter.

In een convenant tussen de AIVD en de MIVD waarin de organisatie en aansturing van de NSO wordt geregeld staat dat de de MIVD aan de AIVD de volgende technische ondersteuning gaat geven:

a. Ondersteuning met ongerichte interceptie van satellietverkeer b. Ondersteuning met search-activiteiten gericht op satellietverkeer c. Ondersteuning met gerichte interceptie van satellietverkeer

Convenant MIVD-AIVD inzake het verlenen van technische ondersteuning op het gebied van satellietinterceptie door de MIVD aan de AIVD Staatscourant, 9 oktober 2003, nr. 195, pag. 11

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.