Geheime nummers KPN blijken niet geheim

Oproep nominaties Big Brother Awards

Demon verwijdert pedofilie website
DOSSIER: Big Brother Awards

Op zaterdagavond 11 oktober reikt Bits of Freedom voor de tweede keer Big Brother Awards uit. Met de award wordt de persoon, het bedrijf of de (overheids-)instelling bekroond die zich het afgelopen jaar het hardst heeft ingezet om de controle over burgers te vergroten en de privacy te schenden. Vanaf vandaag kan iedereen nominaties indienen, mits voorzien van een duidelijke motivatie. De inzendingstermijn eindigt op zondagavond 14 september.

Een deskundige jury maakt op maandag 29 september de nominaties bekend, maximaal 3 kandidaten per categorie. In de jury zitten ondermeer jurist Lodewijk Asscher, schrijfster Karin Spaink, internetpionier Piet Beertema, hoogleraar Corien Prins en advocaat Christiaan Alberdingk Thijm.

De Big Brother Awards worden uitgereikt in Paradiso in Amsterdam, tijdens een groot feest ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van XS4ALL.

De Big Brother Awards zijn een internationaal fenomeen. De eerste Big Brother Awards werden in 1998 georganiseerd door Privacy International in Londen, ter gelegenheid van het voltooien van het boek ‘1984’ door George Orwell 50 jaar eerder. Inmiddels zijn er 34 uitreikingen georganiseerd in 14 verschillende landen.

De eerste Nederlandse uitreiking vond plaats op 15 februari 2002. De winnaars waren toen: – het RIVM, voor het bewaren van bloedmonsters van 1,4 miljoen kinderen; – TNO, voor het ontwikkelen van de automatische agressie detector video software; – Staatssecretaris Monique de Vries, voor het openbreken van de Europese privacyrichtlijn waardoor de bewaarplicht voor verkeers- en locatiegegevens van telecommunicatiebedrijven verzwaard is; – De commissie Mevis, voor de invoering van een algemene inlichtingenplicht voor bedrijven waardoor politie en Justitie laagdrempelige toegang krijgen tot gegevens over klanten.

Nominaties, ook anoniem, zijn welkom via info@bigbrotherawards.nl. Alleen beargumenteerde nominaties worden in behandeling genomen, alleen het noemen van een bedrijf, persoon, (wets-)voorstel of instelling is niet voldoende.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.