• Menu

0 recente resultaten

Demon verwijdert pedofilie website

Internet provider Demon heeft op eigen initiatief een website over pedofilie verwijderd van haar servers. De website op het domein www.pedofilie.be was opgezet door drie pedofielen die zichzelf als zodanig bekend wilden maken. Demon verwijderde de site omdat de provider volgens een woordvoerder in Webwereld niet geassocieerd wil worden met pedofilie.

Demon had geen bevel van de rechter gekregen om de site te verwijderen. Ook is, voor zover bekend, geen melding gedaan aan Demon van onrechtmatige inhoud (zoals afbeeldingen van kinderpornografie) die op de website aanwezig zouden zijn. Daarmee is er geen strafrechtelijk argument om de site te verwijderen en zou Demon ook niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het niet verwijderen.

De huidige jurisprudentie in Nederland ten aanzien van de aansprakelijkheid van internetproviders wordt bepaald door de rechtszaken Scientology/Spaink e.a. en XS4ALL/Radikal. Hieruit blijkt dat een ISP websites moet verwijderen wanneer aan de juistheid van een kennisgeving van onrechtmatigheid van de informatie in redelijkheid niet valt te twijfelen. Dit is het geval wanneer de kennisgeving afkomstig is van een rechter, of als de informatie op de website onmiskenbaar onrechtmatig is.

De aansprakelijkheid van providers wordt geregeld in het wetsvoorstel ‘Aanpassingswet richtlijn inzake elektronische handel’ waarmee de Europese Richtlijn Elektronische Handel (2000/31/EG) wordt geïmplementeerd. Het wetsvoorstel is in januari 2002 aangeboden aan de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel hanteert dezelfde standaard als de rechter in de Radikal-zaak.

Demon lijkt de discussie over onrechtmatigheid te willen ontlopen door slechts mee te delen dat ze de klant in kwestie niet wenst. De vraag is dan met welke klanten Demon zich wel wil associëren. De wetgever en de rechter in Nederland lijken er nu juist voor te willen zorgen dat ISPs zich dergelijke dingen niet hoeven af te vragen. Bovendien lijkt met de actie van Demon de mogelijkheid geschapen dat ISPs los van rechter en wetgever beoordelen welke informatie op internet wel of niet gewenst is.

Een mirror van de site is korte tijd gehost bij XS4ALL maar inmiddels op eigen initiatief van de makers verwijderd na ‘bedreigingen’. Op dit moment is een van de makers nog actief met een mirror in Canada.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag