Bestraffing on-line koersmanipulatie

Eerste kamer kritisch over vorderen telecomgegevens

NLIP schorst lid wegens spamming

Het wetsvoorstel vorderen gegevens telecommunicatie is kritisch ontvangen door de Eerste Kamer. Het voorstel maakt het mogelijk en makkelijk om voor de opsporing op grote schaal naam-adres-woonplaats gegevens en verkeersgegevens op te vragen bij telefoon- en internetbedrijven. Uit het voorlopig verslag van de vaste Kamercommissie van justitie blijkt dat leden van de fracties van de PvdA en de VVD de minister indringende vragen hebben gesteld over de proportionaliteit en de controleerbaarheid van de nieuwe bevoegdheden.

De VVD vraagt hoe de stelselmatige opslag van informatie over het telecommunicatieverkeer van alle burgers zich verhoudt ten opzichte van de opsporing van een relatief beperkt aantal criminelen. “Dreigt niet het gevaar dat de grenzen van de proportionaliteit worden overschreden?” Bovendien maakt de VVD zich zorgen over de praktische uitvoering van de opvragingen, als dat inderdaad oploopt tot 900.000 per jaar zoals de minister zelf eerder aangaf. Gesteund door SGP en Christen Unie wil de VVD weten hoe de minister bij dergelijke aantallen de zorgvuldigheid van verstrekkingen waarborgt.

De PvdA probeert de minister via 2 verschillende vragen te bewegen tot een nadere omschrijving van verkeersgegevens, vooral omdat die volgens de minister minder bescherming verdienen dan de inhoud van communicatie. Eerst met een vraag over het verschil tussen lokatiegegevens van mobieltjes die stand-by staan en mobieltjes waarmee echt wordt gebeld, daarna met een vraag over surfgegevens. Immers, volgens de minister behoren de belangstellingssfeer en het zoekgedrag van de gebruiker van telecommunicatie niet tot de (zwaarbeschermde) inhoud van vertrouwelijke communicatie. Volgens de PvdA is dit onderscheid kunstmatig. “Toch is vol te houden dat de belangstellingsfeer van iemand die over het web surft – welke blijkt uit bijvoorbeeld de in het webadres opgenomen zoekwoorden – op een lijn is te stellen met de inhoud van de informatie die hij vervolgens op het internet raadpleegt. Moeten niet de in het webadres opgenomen zoekwoorden als ‘inhoud’ gezien worden?”

PvdA en VVD vragen de minister tenslotte om een jaarlijkse rapportage van aantallen bevragingen en effectiviteit, waarbij de PvdA bovendien om een notificatieplicht vraagt, een verplichte melding aan iedereen wiens gegevens zijn opgevraagd.

  • Kamerstukken I, 2002-2003, 28059, nr. 187a

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.