• Menu

0 recente resultaten

Bestraffing on-line koersmanipulatie

De rechtbank in Amsterdam heeft een man veroordeeld tot het betalen van een boete van 5.000 euro voor een poging tot koersmanipulatie via een internetforum.

De man had in oktober 2000 op een forum voor beleggers op eurobench.nl verteld dat hij wist dat aandelen van het bedrijf Cardio Control van eigenaar waren verwisseld en dat dit zou kunnen leiden tot een koersstijging. In werkelijkheid had hij zelf aandelen van het bedrijf gekocht en wilde hij de andere deelnemers op het forum aanzetten tot koop om zo de koers op te drijven. Hierdoor zou hij zijn aandelen met winst kunnen verkopen.

Van de poging om koersen te manipuleren was in 2001 aangifte gedaan door de Autoriteit Financi### Markten. De rechtbank veroordeelde de man op basis van artikel 334 WvS: “hij die […] door het verspreiden van een leugenachtig bericht de prijs van koopwaren, fondsen of geldswaardig papier doet stijgen of dalen”. De advocaat van de verdacht voerde aan het het plaatsen op een webforum en het verspreiden van een bericht niet hetzelfde is en dat het forum slechts slechts beperkt openbaar was. Al deze verweren zijn door de rechter verworpen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag