Controle e-mail verkeer journalisten

Emma-nl lost haar eigen problemen op

Anti-spam wet kent geen handhaving

De direct marketing branche heeft het spam probleem zozeer uit de hand laten lopen, onder meer door jarenlang tegen opt-in te lobbyen, dat ze nu op de blaren moet zitten. Spam is zo’n groot probleem geworden dat internet aanbieders allerlei filters inzetten om de hoeveelheid spam te verminderen. De twee belangrijkste methoden van filtering zijn gebaseerd op afzenders (DNS black-listing) en inhoudsanalyse.

Verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het versturen van bulk e-mail maken zich zorgen of door het gebruik van de filters hun boodschap nog wel aankomt. De direct marketing bedrijven Claritas Nederland, Veritate Company en RapidSugar hebben daarom het initiatief genomen tot de oprichting van de E-Mail Marketing Association Nederland (Emma-nl).

Uitspraken van de oprichters van Emma-nl leiden tot nogal wat misverstanden: “Wij pleiten voor kort en bondig overleg, waarmee we hopelijk in één keer het spamvraagstuk kunnen oplossen”, beloofde de woordvoerder in Webwereld. Maar de oplossing blijkt vooral betrekking te hebben op de problemen van de bulk e-mail verzender en niet op de dagelijkse ergernissen van de consument.

Emma-nl wil samen met de internet service providers (ISPs) white-listing gaan doorvoeren. De branche organisatie wil dat de ISPs e-mail van haar leden altijd doorlaat, bijvoorbeeld aan de hand van een lijst afzenders (IP nummers). Ook wanneer de bulk e-mail volgens de inhoudsanalyse voldoet aan de kenmerken van spam, zouden de providers moeten zorgen voor een gegarandeerde aflevering.

Wanneer ISPs akkoord gaan met het voorstel, is het probleem voor de bulk e-mail verzenders nog niet voorbij. Steeds meer e-mail clients van gebruikers zullen in de nabije toekomst de mogelijk bieden om e-mail te filteren op spamkenmerken in de inhoud. Of zoals een van de bedenkers van statistische inhoudsanalyse op zijn website zegt: “html for bright red turns out to be as good an indicator of spam as any pornographic term”.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.