Emma-nl lost haar eigen problemen op

Anti-spam wet kent geen handhaving

Overheid wil anonieme telecomdiensten kunnen verbieden

Op grond van Europese regelgeving krijgt ook Nederland dit jaar nog een spamverbod, maar het is absoluut niet duidelijk hoe overtreders moeten worden aangepakt.

Volgens de Europese Richtlijn betreffende privacy en elektronische communicatie (2002/58/EG) is het versturen van “e-mail voor het overbrengen van ongevraagde communicatie voor commerciĆ«le, ideĆ«le of charitatieve doeleinden aan abonnees uitsluitend toegestaan, indien de desbetreffende abonnee daarvoor voorafgaand toestemming heeft verleend”. Dit verbod wordt in Nederland opgenomen in artikel 11.7 van de Telecommunicatiewet. De definitie van e-mail is ruim genomen in de toelichting, zodat ook SMS eronder valt.

Bedrijven mogen wel hun bestaande klanten mailen met aanbiedingen voor “eigen gelijkaardige producten of diensten”, zolang daarvoor een afmeld mogelijkheid bestaat. Vanwege deze uitzondering wordt gesproken van een soft opt-in, waarbij soft begrepen moet worden als verzachtend voor het bedrijfsleven.

Het artikel verbiedt ook het versturen van bulk e-mail met een valse of ontbrekende afzender of een ontbrekende afmeldmogelijkheid. Alleen voor dit onderdeel is een duidelijke handhaving bedacht. Overtreding wordt strafbaar gesteld in de Wet op de economische delicten.

Daarmee is voor de kern van het spam verbod, het ongevraagd toezenden zonder voorafgaande toestemming, geen handhaving opgenomen. Hiermee wordt de suggestie gewekt dat de overheid voorlopig de mogelijkheid openlaat om het spamverbod met zelfregulering op te lossen.

Het verleden toont echter aan dat zelfregulering nog nooit een positieve uitwerking heeft gehad op spam, om de simpele reden dat niet alleen leden van branche organisaties spam verzenden. Bovendien lijken de branche organisaties net iets te veel bezig met hun eigen belang, in plaats van met dat van de consument. Recent is de branche organisatie voor direct marketing DMSA failliet gegaan. Inmiddels hebben zich er al twee verschillende opvolgers gemeld: DDMA en Emma-nl.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.