CBP kraakt wetsvoorstel identificatieplicht

Controle e-mail verkeer journalisten

Emma-nl lost haar eigen problemen op

In een vlaag van woede heeft de uitgever van Dagblad De Limburger vorige week het e-mail verkeer van redacteuren onderzocht. Aanleiding was het uitlekken van reorganisatieplannen naar de regionale omroep L1. De uitgever, Mediagroep Limburg, bezweert dat er alleen naar afzenders en geadresseerden is gekeken, niet naar de inhoud van de e-mails. Waarschijnlijk heeft de systeembeheerder een logfile bijgehouden van de verkeersgegevens waarmee de uitgever terug in de tijd kon kijken welke redacteur had gemaild met de regionale omroep. De redactieraad stelt in een brief aan de directie dat de Wet Bescherming Persoonsgegevens is overtreden en dat de redactionele onafhankelijkheid in het geding is. De journalisten worden gesteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Opmerkelijk genoeg is het twijfelachtig of het beroep op de Wet Bescherming Persoonsgegevens stand houdt. De wet maakt groot onderscheid tussen privĂ© en zakelijk gebruik van diensten. Privacy op de werkplek is daardoor tussen wal en schip beland. In het rapport ‘Goed werken in netwerken, regels voor controle op e-mail en internetgebruik van werknemers’ van april 2002 constateert het College bescherming persoonsgegevens dat er geen bezwaren zijn tegen het bijhouden van een logfile van gegevens over het e-mail verkeer, mits niet langer dan 6 maanden. Het College signaleert weliswaar dat privĂ© en zakelijk gebruik van internet steeds meer verweven raken, maar houdt toch vast aan het kunstmatige wettelijke onderscheid in bescherming. Werkgevers worden wel opgeroepen om regels voor controle op te stellen, liefst in overleg met de Ondernemingsraad, maar bedrijven kunnen daar niet toe worden gedwongen.

Minstens zo onhoudbaar is het onderscheid tussen de privacy-bescherming van inhoud en verkeersgegevens. In het geval van e-mail is een overzicht wie met wie op welk tijdstip heeft gemaild en hoeveel kilobytes de boodschap innam vaak even veelzeggend als de inhoud van de e-mail. Tot verkeersgegevens van e-mail zou ook het onderwerp, de bondigste samenvatting van de inhoud, kunnen worden gerekend. Hoewel lang niet alle mailsystemen dit standaard archiveren, is er ook geen duidelijk verbod om het bij te houden.

Het monitoren van individueel internetgedrag is in Nederland enorm toegenomen, blijkt uit recent onderzoek van Ernst & Young, van 7 procent in 2001 naar 18 procent in 2002, vooral bij bedrijven met meer dan 100 werknemers.

Werknemers, en zeker journalisten, zouden zich op de hoogte moeten stellen hoe zij veilig kunnen communiceren zonder dat derden kennis kunnen nemen van de inhoud van hun berichten of de verkeersgegevens. In het geval van De Limburger zouden de journalisten op de redactie gebruik kunnen maken van diensten zoals Hushmail. Zelfs de systeembeheerder van de krant heeft dan geen inzicht meer wie met wie heeft gecommuniceerd.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.