Geen keuze op de kabel

CBP kraakt wetsvoorstel identificatieplicht

Controle e-mail verkeer journalisten

Het College bescherming persoonsgegevens heeft het voorstel voor een algemene identificatieplicht vanaf 12 jaar hard aangevallen. Volgens het CBP is de toon- en draagplicht strijdig met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en zal het leiden tot grootschalige registratie van onverdachte burgers. Bovendien beschuldigt het College minister Donner van Justitie van misleiding, omdat tegenargumenten in het voorstel worden genegeerd. Op dit moment geldt al een beperkte identificatieplicht voor specifieke situaties zoals het openen van een bankrekening, bij de notaris, op het arbeidsbureau, bij het aanvragen van een uitkering, op het werk, bij het aanvragen van een SoFi nummer, bij binnenlands vreemdelingentoezicht, bij zwartrijden in het openbaar vervoer en bij het bezoeken van voetbalwedstrijden in het betaald voetbal. Vooral het ontbreken van een grondige motivatie voor de uitbreiding naar een algemene verplichting stuit bij het CBP op bezwaren: “Het leidt ertoe dat de overheid haar burgers een permanente verplichting oplegt, zonder daarbij te motiveren waarom niet met verplichtingen voor specifieke gevallen kan worden volstaan”.

De voorgestelde leeftijdsgrens van 12 jaar is volgens het CBP zonder precedent in Europa.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.