Helft van e-mail aan overheid onbeantwoord

Geen keuze op de kabel

CBP kraakt wetsvoorstel identificatieplicht

Sinds 2000 hamert een grote meerderheid in de Tweede Kamer op de noodzaak om de kabel in Nederland open te stellen voor meerdere internet aanbieders. Een wetsvoorstel uit 2001 (Kamerstuk 28 203) waarmee die toegang werkelijk geregeld zou kunnen worden, dreigt nu ingetrokken te worden, in afwachting van de implementatie van een nieuw pakket Europese richtlijnen. Overleg tussen kabelaars en providers over vrijwillige openstelling heeft nog nergens toe geleid. Als het kabelwetje inderdaad wordt uitgesteld, is het zeer onwaarschijnlijk dat er in Nederland ooit nog keuze komt uit meerdere providers op de kabel.

Uiterlijk 24 juli 2003 moet Nederland een pakket van 4 nieuwe Europese Richtlijnen in de wet hebben verwerkt waarmee de telecommunicatiemarkt verder wordt geliberaliseerd. De Kaderrichtlijn verplicht nationale toezichthouders, in Nederland de OPTA, tot het geregeld doen van onderzoek naar aanmerkelijke marktmacht in relevante markten. De toezichthouders krijgen ook meer bevoegdheden om verplichtingen op te leggen aan marktpartijen, bijvoorbeeld op het gebied van toegang en gebruik van netwerkfaciliteiten en kostentoerekening. In theorie behoort het verplicht openstellen van de kabel voor meerdere internettoegangsaanbieders dus tot de mogelijkheden. Met het kabelwetje van 2001 wilde de Tweede Kamer die bevoegdheden vast regelen, om geen verdere vertraging op te lopen bij de vaststelling van de relevante markten.

Het kabelwetje dreigt echter ingetrokken te worden, om in 1 keer alle Europese richtlijnen te verwerken in de Telecommunicatiewet. Insiders melden dat Nederland de invoeringsdeadline niet gaat halen en dat het maar de vraag is of de wijzigingen nog in 2003 worden ingevoerd. Als de OPTA pas in 2004 nieuwe bevoegdheden krijgt, ook al mag ze al vanaf juli van dit jaar beginnen met een analyse van de markt, lijkt de kans op openstelling minimaal. Immers, al in 2001 constateerden OPTA en NMA dat er geen sprake was van aanmerkelijke marktmacht van de kabelaars, gezien de opkomst van ADSL. In 2004 zullen zowel de kabel als de ADSL-markt verder gegroeid zijn en zien de onderzoekers waarschijnlijk nog veel minder reden om de kabel gedwongen open te stellen.

Voor consumenten betekent de intrekking van de wet dat van vrije keuze op de kabel geen sprake zal zijn. Daarmee blijft internet toegang op de kabel steeds gekoppeld aan een enkele aanbieder en de daarbij horende kwaliteit.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.