Spam

Vrijheid van meningsuiting

Opsporing en privacy

De vrijheid van meningsuiting op internet wordt sterk beinvloed door de Europese Richtlijn voor E-Commerce. Hoewel de implementatie-deadline verstreek op 17 januari 2002, ligt het wetsvoorstel (kamerstuk 28197) nog bij de Tweede Kamer. In het voorstel wordt de aansprakelijkheid geregeld van internetproviders voor materiaal dat zij cachen, doorgeven of ‘hosten’. Die vrijheid komt in het gedrang naarmate de wettelijke aansprakelijkheid van providers toeneemt voor mogelijk onrechtmatig materiaal dat door hun gebruikers wordt verspreid. De richtlijn stelt dat providers bij hosting aansprakelijk zijn wanneer zij onrechtmatig materiaal, waarvan zij kennis hebben, niet prompt verwijderen. Maar wie die onrechtmatigheid moet vaststellen (en vooral ook hoe) wordt door de richtlijn overgelaten aan zelfregulering. Bits of Freedom is van mening dat er tenminste voorzien moet worden in een fatsoenlijke wettelijke procedure van hoor- en wederhoor tussen gebruiker en klager, anders rest de provider geen andere weg dan het materiaal na een klacht onmiddellijk te verwijderen. Om op te komen voor dergelijke waarborgen, neemt BoF komend jaar deel aan overleg op het Ministerie van Justitie over de inrichting van een nationaal Meldpunt voor Illegal Content.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.