Overheid wil anonieme telecomdiensten kunnen verbieden

Spam

Vrijheid van meningsuiting

In 2002 nam de hoeveelheid spam ongekend toe. Belangrijke mijlpaal in de strijd tegen spam was het aannemen van een spamverbod door het Europees Parlement. De nieuwe Richtlijn betreffende privacy en elektronische communicatie (2002/58/EG) trad op 1 augustus in werking. Lidstaten hebben tot uiterlijk 31 oktober 2003 de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. De richtlijn laat fax, e-mail en SMS voor direct marketing doeleinden alleen toe bij voorafgaande toestemming van de ontvanger (opt-in). Staatssecretaris Joop Wijn van Economische Zaken heeft in antwoord op kamervragen laten weten dat de Nederlandse implementatie van het spamverbod in concept klaar is en begin 2003 voor advies naar de Raad van State gaat.

Ondertussen spande internetprovider XS4ALL met succes een kort geding aan tegen bulkmailer Abfab, maar verloor in hoger beroep. Dat hoger beroep was mede gefinancierd door de branche-organisatie van direct marketeers, de DMSA. Ondanks het succesvolle pleidooi bij het Gerechtshof Amsterdam om ongevraagde bulkmail te mogen verspreiden, gingen beide organisaties eind vorig jaar failliet.

Door het faillissement van de DMSA dreigde het door die organisatie beheerde afmeldbestand voor ongevraagde reclame en spam onder de hamer van de curator te komen. Bits of Freedom diende een klacht in bij het College bescherming persoonsgegevens. Na alle publiciteit die hierover ontstond, besloot de curator het bestand niet aan de hoogste bieder te verkopen. Inmiddels is de DMSA doorgestart in de DDMA, met een sterk uitgedunde ledenlijst.

De Stichting Informatiedienstencode (Stic) die toeziet op de Code Telefonische Informatiediensten heeft een werkgroep opgezet die moet bekijken wat de stichting met de vele klachten over SMS spam aanmoet.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.