Big Brother Awards Nederland open voor nominaties

Actieplan Terrorismebestrijding en Veiligheid: Biometrie

Actieplan Terrorismebestrijding en Veiligheid: Interceptie telecommunicatie

Uit het Actieplan Terrorismebestrijding en Veiligheid…

– ACTIE 3: ontwikkeling van biometrische identificatiemogelijkheden

Het gebruik van biometrie wordt door minister van Boxtel al enige tijd bepleit. Door biometrische gegevens (vingerafdruk, irisscan, gezichtsherkenning) te verwerken in paspoorten zouden deze fraudebestendiger gemaakt kunnen worden. Look-alikes kunnen door het gebruik van biometrie minder makkelijk het paspoort van andere personen gebruiken. Ook zou biometrie een geautomatiseerde paspoortcontrole op Schiphol mogelijk maken.

Op dit moment lopen er een aantal pilots met biometrie. In Delft en Amsterdam worden hierbij vingerafdrukken gebruikt, in Hilversum gezichtsherkenning en in Rotterdam irisscans.

Privacy bezwaren tegen biometrie richten zich onder andere op de centrale opslag van deze gegevens, die van Boxtel nog niet wil uitsluiten.

“Het is van het grootste belang zekerheid te krijgen omtrent de identiteit van zich aandienende reizigers. Zowel nationaal als internationaal zal daartoe geïnvesteerd worden in uitbreiding van de mogelijkheden van biometrie. Het gebruik van lichaamskenmerken is in potentie een krachtig instrument bij het identificeren van personen. Door lichaamskenmerken te verbinden aan registratie van persoonsgegevens, blijft de registratie eenduidig en uniek. Het biometrisch kenmerk biedt houvast om in een later stadium personen terug te kunnen vinden in systemen, onafhankelijk van de identiteit die een persoon zich op dat moment aanmeet. Zo kunnen mogelijke terroristen beter worden gevolgd en kunnen patronen en netwerken zichtbaar worden. Ook wordt door Nederland geïnvesteerd in het beter inzichtelijk maken van het gebruik van documenten door potentiële terroristen. In internationaal verband zal daar ook op worden aangedrongen.” [Actieplan Terrorismebestrijding en Veiligheid, 2001]

De centrale opslag van gezichtskenmerken zou de mogelijkheid kunnen bieden van geautomatiseerde herkenning van personen middels videocamera’s. Het gebruik van dergelijk technologie is in de USA op dit moment onderwerp van debat.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.