Tot 26 november kon iedereen kandidaten nomineren voor de Big Brother Awards Publieksprijs. De kandidaten die het vaakst zijn genomineerd vormen samen de top 3. Ook het stemmen op deze kandidaten is nu gesloten! Benieuwd wie er wint? Kom dinsdag 22 januari 2019 naar de uitreiking!

Kandidaat 1: Belastingdienst

De Belastingdienst maakte dit jaar geen goede sier. Zij kondigde aan dat het “technisch onmogelijk” was om persoonsgegevens goed te beveiligen en daarom verwachtte pas in 2019 te kunnen voldoen aan de wettelijke privacyregels. Daarnaast blijft ze de privacy van zzp’ers te schenden door het BSN te gebruiken voor het btw-nummer, en werd haar datahonger recentelijk weer geïllustreerd met de eis om inzage te krijgen in het museumbezoek van gebruikers van de Museumkaart.

Kandidaat 2: Kamer van Koophandel

Net als andere ondernemingen zijn zzp’ers verplicht om zich bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Omdat veel zzp’ers niet over een apart werkadres of zakelijk telefoonnummer beschikken, worden ze vaak gedwongen hun eigen woonadres en andere privégegevens op te geven. Deze gegevens worden opgenomen in het openbare Handelsregister. Alsof dat niet erg genoeg is, schaadt de Kamer van Koophandel de privacy van zzp’ers ook door hun persoonsgegevens door te verkopen voor marketingdoeleinden.

Kandidaat 3: Facebook

Facebook schendt keer op keer het vertrouwen van gebruikers. Dit jaar mag Facebook op een nominatie rekenen voor het misbruiken van telefoonnummers en voor het mogelijk maken dat Cambridge Analytica op heimelijke wijze gegevens van gebruikers buitmaakte.

De uitreiking

De uitreiking van de Big Brother Awards is op 22 januari 2019. Tijdens deze avond reiken we drie prijzen uit en onderzoeken we de staat van privacy in Nederland. Met wetenschappers, activisten en ervaringsdeskundigen, onder leiding van Bits of Freedom. Ben jij erbij?

Over de Big Brother Awards

De Big Brother Awards worden jaarlijks georganiseerd door Bits of Freedom. Tijdens deze avond wordt onderzocht hoe het is gesteld met ons recht op privacy in Nederland. Ook vragen we aandacht voor personen, bedrijven en overheden die grove inbreuken hebben gemaakt op de privacy en vrijheid van burgers.

Het publiek nomineert kandidaten voor de Publieksprijs en bepaalt wie de grootste privacyschender wordt. Een vakjuryDeze zeven experts zullen straks bepalen wie de Big Brother Awards Expertprijs 2018 verdient. reikt de Expertprijs uit. We hebben daarnaast ook aandacht voor positieve ontwikkelingen. Bits of Freedom reikt de Felipe Rodriguez Award uit aan een persoon die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het beschermen van onze rechten. Felipe Rodriguez was één van de oprichters van XS4ALL en De Digitale Stad en grondlegger van de digitale burgerrechtenbeweging in Nederland. We hopen dat zijn voorbeeld anderen inspireert.

Bits of Freedom

Bits of FreedomBrowse hier door onze successen. is de Nederlandse organisatie die opkomt voor jouw rechten in het digitale tijdperk. Om alle burgers te beschermen zijn goede wetten nodig. Daarom lobbyen we in Den Haag en Brussel voor sterke wetgeving die mensenrechten in acht neemt. Daarnaast vragen we aandacht voor privacyschendingen door bedrijven én kun je bij onze Internetvrijheid ToolboxBezoek de Internetvrijheid Toolbox! terecht voor praktische tips over veilig internetten.

Mede mogelijk gemaakt door:

Bits of Freedom wordt voor het organiseren van de Big Brother Awards gesteund door: Digital Rights Fund, Rode Hoed, Voordemensen en XS4ALL. De vormgeving is in handen van Vera van de Seyp en Michael Tjia.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.