https://www.flickr.com/photos/wezlo/24337246874/in/photolist-D5AKAJ-o7HWtp-nKnWE9-q8PC4c-9xnyXd-dRTLVf-4jjM1L-82HPzx-4AAXcQ-ruqmzv-5x4jQi-rktnsF-bobZ9d-pa2Hzt-dUGsJ9-bx1Nhd-9mUhs2-dLZZeU-ReUmgb-azHDpU-8C5vw7-hesJXR-4zenct-nx7JZS-p29TLh-oy5BS4-hAVcab-jrkHR9-b8XtSM-r6vaVg-qxxy8E-fLuBoP-qp5tLT-56ZQtH-5c8pAZ-EYdYqA-bZKE27-9ZQaic-fdmt5c-CQeJPZ-bQLuLT-9JHYJ-McwiX-cPUYqC-awxQPV-bzNnFb-RFLEPx-amv41Y-7kT98n-dKb2BY
Rechter geeft geheime diensten vrijbrief internationale samenwerking

Ongehoorzaamheid als deugd, nomineer!

Stem jij 15 maart voor minder onverdachte burgers in het vizier van de overheid?
DOSSIER: Doe-het-zelf

Onder het mom van “Je verandert de wereld niet door te doen wat je wordt gezegd” stelt Joi Ito, de directeur van het Media Lab van Massachusetts Institute of Technology (MIT), een prijs beschikbaar voor burgerlijke ongehoorzaamheid.

Credits:
Foto: Wes A

Autoriteit ter discussie
Mensen die de regels breken voor het grotere goed, kunnen een prijs winnen van USD 250.000. De prijs is voortgekomen uit de wens om verantwoordelijke, ethische ongehoorzaamheid op een effectieve manier kunnen beschermen. Het idee is dat zo onze normen, regels en wetten kritisch onder de loep kunnen worden genomen. De achterliggende gedachte is het ter discussie stellen van autoriteit om uiteindelijk de hele samenleving te laten profiteren van de uitkomsten.

“Je verandert de wereld niet door te doen wat je wordt gezegd”

Joi Ito

Risico’s
Om de prijs te kunnen winnen, moet de ontvanger persoonlijke risico’s hebben genomen om een positieve verandering voor de samenleving te bewerkstelligen. Denk aan mensen die zich inzetten voor wetenschappelijk onderzoek, burgerrechten, vrijheid van meningsuiting, mensenrechten en de vrijheid tot innovatie.

Wie is ongehoorzaam genoeg?
Je kunt daarbij denken aan mensen zoals Martin Luther King, Rosa ParksHoe Rosa Parks weigerde op te staan, die weigerde haar plek in de bus af te staan, of bijvoorbeeld Sophie en Hans SchollDe heldendaden van Sophie en Hans, die in nazi-Duitsland pamfletten tegen de regering verspreidden en daarvoor werden geëxecuteerd.

Als je het op internetvrijheid en privacy betrekt, kun je je afvragen wie ons moet beschermen tegen de volledig uit de klauwen groeiende surveillance. Klokkenluiders zoals Chelsea Manning en Edward Snowden hebben hun nek uitgestoken voor het grotere goed en betalen daar nu een hoge prijs voor. Het lijkt de wereld op zijn kop: Amerikaanse overheidsdiensten overtreden de wet, maar de degenen die dit aan de kaak stellen worden strafrechtelijk vervolgd.

Nomineer zelf iemand!
Wie zou deze eerste MIT Award for Disobedience moeten winnen volgens jou? Ook jij kunt iemand nomineren voor die awardNomineer nu!. Weet je niet wie je moet nomineren, doe dan inspiratie op via de MIT-site. Nomineren kan nog tot 1 mei 2017 en op 21 juli 2017 wordt de winnaar bekendgemaakt.

Wie nomineer jij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.