• Menu

0 recente resultaten

Bits of Freedom gaat naar de rechter om netneutraliteit te beschermen

Volgens Bits of Freedom handelt T-Mobile met de dienst ‘Datavrije Muziek’ in strijd met de regels voor netneutraliteit. De toezichthouder, de ACM, moet die regels handhaven, maar doet dat niet. Daarom wil Bits of Freedom bij de rechter afdwingen dat de ACM gaat optreden.

Thomas Hawk

Bits of Freedom vindt dat gebruikers zelf in alle vrijheid en zonder inmenging van de internetprovider moeten kunnen bepalen welke informatie ze verzamelen of verspreiden of welke online diensten ze gebruiken of aanbieden. David Korteweg, beleidsadviseur bij Bits of Freedom: “Het is niet aan een internetprovider om bijvoorbeeld een paar diensten te bevoordelen door het dataverkeer niet in rekening te brengen. Dit is een belangrijk uitgangspunt van netneutraliteit: de gelijke en niet-discriminerende behandeling van internetverkeer.”

T-Mobile handelt in strijd met deze regels. Met de dienst “Datavrije Muziek” wordt het dataverkeer van de muziekstreamingdiensten die aan de voorwaarden van T-Mobile kunnen en willen voldoen niet bij de abonnee in rekening gebracht. “Hiermee geeft T-Mobile de aangesloten diensten een voorkeursbehandeling, worden gebruikers in hun internetgedrag naar die diensten gestuurd en werpt T-Mobile allerlei juridische en technische drempels op om voor een voorkeursbehandeling in aanmerking te komen. Dat is in strijd met netneutraliteit. Het is een typisch voorbeeld van prijsdiscriminatie die op het eerste oog fijn lijkt voor de abonnees van T-Mobile maar bij nader inzien slecht is voor alle internetgebruikers”, aldus Korteweg.

Bits of Freedom is van mening dat de ACM de regels voor netneutraliteit verkeerd toepast. Hierdoor worden ten onrechte de rechten van eindgebruikers beperkt. Zij stapt daarom naar de rechter. Korteweg: “Volgens de redenering van de ACM kunnen internetproviders, zoals T-Mobile, als een poortwachter gaan bepalen welke diensten wel of geen voorkeursbehandeling krijgen op basis van zelfbepaalde regels. Dit is duidelijk niet in lijn met de regels voor netneutraliteit”.

Volgens Bits of Freedom staat deze zaak niet op zichzelf. In heel Europa zoeken providers, net als T-Mobile, de grenzen van de nieuwe regels op. Het is dan ook van belang dat de rechter heldere grenzen trekt om te voorkomen dat wat we onder ‘internettoegang’ verstaan straks per provider en lidstaat verschilt.

Contact

  • David Korteweg: +31 6 21 16 71 10 / david.korteweg@bof.nl

Achtergrond

Bits of Freedom maakt zich al meer dan zeven jaar sterk voor netneutraliteit. Nederland liep Europees voorop door in 2012 netneutraliteit in de wet te verankeren. Sinds eind 2015 gelden soortgelijke regels voor heel Europa. Sindsdien zoeken providers voortdurend de grenzen van die regels op. T-Mobile deed dat onder meer met het abonnement Datavrije Muziek. Al eerder oordeelde de ACM dat deze dienst in strijd was met de Nederlandse uitleg van die Europese regels. T-Mobile ging daarover naar de rechter en werd in het gelijk gesteld. Bits of Freedom deed daarna een handhavingsverzoek, dat vervolgens werd afgewezen door de ACM. Ook ons bezwaar tegen deze beslissing werd afgewezen door de ACM.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag