• Menu

0 recente resultaten

Het kabinet moet de sleepwet verbeteren

De voorlopige uitslag van het referendum is glashelder: kiezers willen een betere wet. Miljoenen mensen door heel Nederland hebben hun stem laten horen en tegen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gestemd. Het kabinet kan niet om deze uitslag heen en moet de wet verbeteren.

“De uitslag is een heel duidelijk signaal van de kiezer aan het kabinet. De wet die er nu ligt is niet goed genoeg en moet op fundamentele punten verbeterd worden”, aldus Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom.

"Burgers spreken zich, samen met bedrijven, mensenrechtenorganisaties en politieke partijen, sinds 2015 uit tegen belangrijke onderdelen van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bits of Freedom heeft de afgelopen maanden campagne gevoerd om met een tegenstem de wet op cruciale punten te verbeteren, net zoals veel andere organisaties. Deze uitslag toont aan hoe breed die kritiek gedeeld wordt", aldus De Zwart.

Ervan uitgaande dat de definitieve uitslag niet anders uitpakt, heeft de meerderheid van de stemmers tegen de wet gestemd. Het kabinet moet op basis van deze uitslag de nieuwe wet voor de geheime diensten heroverwegen en kan de uitslag niet zomaar naast zich neerleggen. Mocht het kabinet de uitslag negeren en de wet onveranderd in werking laten treden dan zal Bits of Freedom met een brede coalitie van burgerrechtenorganisaties en bedrijven naar de rechter stappen om onderdelen van de nieuwe wet aan te vechten.

Contact

  • Hans de Zwart (+31 6 2185 6845 / hans.dezwart@bof.nl)
  • David Korteweg ( +31 6 2116 7110 / david.korteweg@bof.nl)

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag