• Menu

0 recente resultaten

Big Brother Award dreigt voor Belastingdienst, Facebook en Kamer van Koophandel

De Belastingdienst, Facebook en de Kamer van Koophandel zijn genomineerd voor de Big Brother Awards 2018. De publieksprijs voor de grootste privacyschender van Nederland is een initiatief van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom en wordt 22 januari uitgereikt op een feestelijke avond in De Rode Hoed.

In de eerste stemronde voor de publieksprijs kwamen de Belastingdienst, Facebook en de Kamer van Koophandel als duidelijke winnaars naar voren. Vanaf donderdag 6 december 12:00 uur kan het publiek op de www.bigbrotherawards.nl de uiteindelijke winnaar kiezen.

Belastingdienst

De Belastingdienst heeft haar nominatie onder andere te danken aan haar keuze om van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) het burgerservicenummer (BSN) te gebruiken als btw-identificatienummer. Hierdoor ligt hun BSN op straat en worden ze kwetsbaarder voor identiteitsfraude. Deze zomer bevestigde de Autoriteit Persoonsgegevens dat deze praktijk in strijd is met de wet. Daarbovenop kwam dit jaar naar buiten dat het voor de Belastingdienst technisch onmogelijk zou zijn om verzamelde persoonsgegevens goed te beveiligen. Ook wordt de enorme datahonger van de Belastingdienst als motivatie opgegeven.

Facebook

Facebook werd vaak genomineerd in reactie op het schandaal rond het bedrijf Cambridge Analytica. Dit bedrijf verkreeg toegang tot de persoonsgegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers, waaronder zelfs privéberichten. Dankzij de laksheid van Facebook kon Cambridge Analytica psychologische profielen opmaken van gebruikers en inzetten voor onder meer de Leave-campagne tijdens het Brexitreferendum. Facebook liet de zaak lange tijd op z’n beloop en nam pas maatregelen nadat de kwestie in de media explodeerde.

Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel werd voorgedragen wegens het doorverkopen van persoonsgegevens van zzp’ers aan adverteerders. In het Handelsregister, waar ondernemers verplicht staan ingeschreven, moeten veel zzp’ers hun woonadres en andere privégegevens opgeven, omdat ze niet over een apart vestigingsadres of zakelijk telefoonnummer beschikken. Zij ondervinden veel overlast van bedrijven die hen iets willen aansmeren. De Kamer van Koophandel gaat dit slechts schoorvoetend tegen.

Felipe Rodriguez Award

De Big Brother Awards worden 22 januari 2019 uitgereikt tijdens een feestelijke avond in De Rode Hoed in Amsterdam. Naast de publieksprijs worden ook een expertprijs en de Felipe Rodriguez AwardFelipe Rodriguez Award: leve de voorvechters voor een van de voorvechters van online privacy uitgereikt, Voor deze avond zijn nog kaarten beschikbaar.

Contact

Voor meer informatie kunnen vertegenwoordigers van de media zich wenden tot David Korteweg: david@bitsoffreedom.nl of 06 21167110.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag