Agenda

Films, tentoonstellingen en een heleboel lezingen; er is veel te doen rondom internetvrijheid. We zetten de leukste events voor je op een rij. Organiseer je zelf een mooi evenement of heb je een tip voor deze agenda? Stuur Barry een mailtje.

Mei

ZA. 25-05-2019
Leeszaal Rotterdam West, Rijnhoutplein 3, 3014 TZ Rotterdam

Linux Presentation Day

Linux Presentation Day is een gratis evenement in Rotterdam waar iedereen kennis kan maken met het vrije (en gratis) besturings­systeem GNU/Linux. Omdat GNU/Linux vrije software is, geeft het jou meer vrijheid dan andere besturings­systemen, zoals Microsoft Windows en macOS.

Je kunt op deze dag alles over Linux leren, je kunt het proberen en (laten) installeren.

Doe tijdens deze dag mee met de prijsvraag en maak kans op een GNU/Linux-computer. Onder de deelnemers met het goede antwoord wordt een computer verloot, inclusief beeldscherm, toetsenbord en muis.

Ben jij de gelukkige winnaar, dan kun je zelf bepalen welke GNU/Linux-smaak je op je computer geïnstalleerd wilt hebben.

Linux Presentation Day
MA. 27-05-2019
Oude Kerk, Oudekerksplein 23 in Amsterdam

Digitalisering, algoritmes en camera’s in Amsterdam

Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft bijzonder hoogleraar planologie aan de UvA Zef Hemel gevraagd om een toekomstbeeld van de binnenstad te schetsen. Tot 17 juni verblijft Hemel in de Oude Kerk. In die periode zijn daar 12 publieksavonden. Elke avond komt een ander thema aan bod. De thema-avond Digitalisering, algoritmes en camera’s vindt plaats op 27 mei van 20.00 tot 21.30 uur.

Welke invloed hebben digitale middelen – schermen, oordopjes, interfaces – op ons verplaatsingsgedrag? Gaan algoritmes ons dagelijks leven bepalen? Gaan ze niet alleen onze bankrekening, maar ook ons reis- en winkelgedrag sturen? En hoe worden we daarbij gevolgd: door camera’s en sensoren? Wordt het veiliger, beter, overzichtelijker? Of juist drukker, chaotischer, anoniemer?

Gasten: Martijn de Waal en Ger Baron

Martijn de Waal is lector Play & Civic Media aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast is hij oprichter van The Mobile City, een onafhankelijke groep die onderzoek doet naar mobiele media en stedelijk ontwerp. Zijn stelling is dat media architectuur de waarde van publieke ruimtes voor verblijf en ontmoeting kan verbeteren.

Ger Baron is sinds 2014 Chief Technology Officer van de gemeente Amsterdam. Met een klein team probeert hij antwoord te vinden op de vraag wat Amsterdam moet doen met de technologische innovaties die op haar afkomen.

Aanmelden hoeft en kan ook niet. Wilt u meer informatie over deze thema-avond? Kijk dan op amsterdam.nl/visiebinnenstad of neem contact op met Eva Plijter van de gemeente Amsterdam, via e.plijter@amsterdam.nl.

WO. 29-05-2019
Zoetermeer

Privacy Café in Zoetermeer

Vragen over je privacy online? Breng je tablet, laptop of smartphone naar het Privacy Café bij Forum Zoetermeer. Vrijwilligers beantwoorden je vragen en helpen je met het verbeteren van je privacy en veiligheid online. Deelname is gratis. De workshop duurt van 16:00 uur tot  18:00 uur.

Website Forum Zoetermeer
Foto Jan Boeve / De Balie
WO. 29-05-2019
De Balie, Amsterdam

De erfenis van Assange

In april werd Julian Assange, na een ruim zesjarig verblijf in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, gearresteerd door de Britse politie. Het is een nieuw hoofdstuk in het lange verhaal van de oprichter van de controversiële klokkenluiderswebsite WikiLeaks, die met zijn onthullingen de politieke macht tart. Maar wat is nu de nalatenschap van Assange? Tijdens deze avond wordt zijn verhouding tot en invloed op de journalistiek, de geopolitieke context én de controverse rond de persoon besproken met o.a. auteur en columnist Karin Spaink en journalist data, technologie en privacy Maurits Martijn.

Bezoek voor meer info en tickets op de website van De Balie
VR. 31-05-2019
Door heel Nederland

De Verleiders: #niksteverbergen

DE VERLEIDERS maken theaterstukken over de moraal aan de top van het bedrijfsleven en onze financiële hygiëne. Dit keer richten zij hun pijlen op de handelaren in big data. De Facebooks, Apples, Googles en Übers van deze wereld. Bedrijven die nu een ongekende macht hebben en zich verheven voelen boven elke wet. Deze bedrijven weten alles van ons. Maar wat houden zij voor ons verborgen? Met Pierre Bokma, Victor Löw, George van Houts, Tom de Ket en Leopold Witte/Peter Drost.

Je hebt in de maand mei meerdere kansen om #niksteverbergen te zien. Check de website voor alle speeldata.

de-verleiders.nl

Juni

VR. 14-06-2019
Tunis, Tunesië

RightsCon

RightsCon is the world’s leading conference on human rights in the digital age. RightsCon brings together business leaders, policy makers, general counsels, government representatives, technologists, and human rights defenders to tackle pressing issues at the intersection of human rights and digital technology.

rightscon.org
ZO. 30-06-2019
Door heel Nederland

De Verleiders: #niksteverbergen

DE VERLEIDERS maken theaterstukken over de moraal aan de top van het bedrijfsleven en onze financiële hygiëne. Dit keer richten zij hun pijlen op de handelaren in big data. De Facebooks, Apples, Googles en Übers van deze wereld. Bedrijven die nu een ongekende macht hebben en zich verheven voelen boven elke wet. Deze bedrijven weten alles van ons. Maar wat houden zij voor ons verborgen? Met Pierre Bokma, Victor Löw, George van Houts, Tom de Ket en Leopold Witte/Peter Drost.

Je hebt in de maand juni meerdere kansen om #niksteverbergen te zien. Check de website voor alle speeldata.

de-verleiders.nl

November

MA. 11-11-2019
Brussel, België

Freedom not Fear

Elk jaar vindt Freedom not Fear plaats in Brussel. Tijdens deze (kleine) conferentie komen activisten uit heel Europa bij elkaar om hun werk te bespreken. Het is voor ons om twee redenen altijd een goed besteed weekend: 1) we krijgen energie van de energie van anderen 2) het is een goede plek om aan Europa-brede campagnes te werken en steun te vinden voor projecten. In 2019 vindt Freedom not Fear (hoogstwaarschijnlijk) plaats tussen 8-11 november. Houd de website in de gaten voor updates.

freedomnotfear.org