• Menu

0 recente resultaten

Succes! Actie voor internetvrijheid geslaagd

Vrijdag 22 oktober gingen talloze enthousiaste vrijwilligers van Bits of Freedom samen aan de slag om een ambitieus doel te halen: in 1 dag 1000 mensen vinden die vrijheid op internet steunen en aan Bits of Freedom willen doneren. En met succes! Maar de actie bleef tot het laatst spannend. Hoe verliep de dag?

7:30 – Twitter ontploft
Op de speciale actiepagina vroegen we mensen niet alleen om Vriend te worden, maar ook om te helpen de actie bekend te maken. Dat ging boven verwachting goed. Om half acht ‘ochtends begon het: nadat we de eerste tweets verzonden, ontplofte de timeline van onze twitteraccount. Om half tien konden we al 119 donateurs noteren op de teller.

9:00 – Vrijwilligers benaderen hun eigen netwerk
Vanaf negen uur belden en mailden vrijwilligers zowel op kantoor als elders hun eigen omgeving: collega’s, vrienden, familie. Ook hen werd weer gevraagd de actie bekend te maken. We konden rond 11 uur ‘s ochtends 320 donaties op de teller noteren. Inmiddels lag de site vanwege de drukte geregeld plat en schakelden we over op een lichtere versie.

Deze en andere filmpjes van de dag zijn gemaakt door Boudewijn de Kemp van A COW SAYS MOO.

13:00 – Nieuwe supporters van Bits of Freedom
Na de lunch, de teller stond alweer op 416, benaderden we organisaties en bedrijven van wie we verwachten dat de medewerkers vrijheid op internet steunen en vriend van Bits of Freedom willen worden. Tegen 15 uur stonden we op 616 donateurs. De groei leek af te nemen. We begonnen ons zorgen te maken, zouden we aan het einde van de dag wel de 1000 halen?

17:00 – Pownews
Om 17 uur hoorden we dat Pownews die avond een item aan onze actie wilde wijden – ze kwamen langs op kantoor. Na de opnames, toen presentatrice Jojanneke en alle vrijwilligers waren vertrokken, stond de teller op 826. Het zou erop of eronder worden. Maar ‘s avonds lieten onze supporters weer van zich horen. En toen Pownews diezelfde avond om 22 uur begon, kwamen we nog 50 maar donateurs te kort.

23:10 – Gehaald!
Om iets over 23 uur konden we dan toch echt het succes vieren: de 1000e donateur had zich gemeld. Met afgekloven nagels en een ijskoud biertje gingen we tevreden het weekend in. Wetende dat internetgebruikers ons werk heel belangrijk vinden. Een serieuze verantwoordelijkheid!

En de cijfertjes
En wat is de financiële uitslag van de actie? Welnu: tijdens de actie zijn meer dan 1000 donaties gedaan – en we merken nog steeds dat mensen naar aanleiding van de actie donateur worden. Iets minder dan een derde van de donateurs wil ons structureel steunen, met een gemiddeld bedrag van ongeveer 65 Euro per jaar. De gemiddelde eenmalige donatie was ongeveer 19 Euro. Daarnaast hebben we 7 nieuwe bedrijfsdonateurs gekregen, waarvan twee zelfs iets meer dan 2.500 Euro per jaar doneren. In totaal is bijna 40.000 Euro voor vrijheid en privacy op internet toegezegd.

Bedankt!
We willen al onze nieuwe vrienden en supporters heel erg bedanken dat zij dit hebben mogelijk gemaakt. De komende maanden zetten we ons in elk geval in voor twee belangrijke onderwerpen: de bescherming van netneutraliteit en de inperking van de bewaarplicht. Op onze website en in ons jaarverslag is meer informatie over onze activiteiten te vinden.

Conclusie: internetters doen meer dan like-buttons aanklikken
Het wordt de internetgemeenschap regelmatig kwalijk genomen dat zij zich niet actief inzet voor idealen. Het zou een groep zijn die zich meer inzet voor een goed doel dan door kortstondig te Twitteren en te Facebooken. Maar met deze actie heeft de Nederlandse internetgemeenschap opnieuw bewezen dat zij handelt naar haar overtuiging. We willen iedereen die dit heeft mogelijk gemaakt, van harte bedanken!

Nog steeds mogelijk om Vriend te worden
Ben je nog geen Vriend van Bits of Freedom? Word vriend en steun vrijheid op internet met een structurele donatie. Dat kan via deze speciale, veilige donatiemodule (iDeal, Creditcard, machtiging of acceptgiro), via PayPal of door over te maken op bankrekeningnummer 55 47 06 512 ten name van Bits of Freedom te Amsterdam. Word Bits-Vriend voor minder dan € 5,- per maand en laat, als je dat wilt, jouw naam, foto of avatar op onze website zetten. Of word Bytes-Vriend vanaf € 5,- per maand en krijg van ons, naast die naamsvermelding, als je wilt ook een gratis t-shirt. En je helpt natuurlijk ook met een eenmalige donatie.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag