Twee tips: Bits of Freedom bekijkt

Rosenthal: Nederland tegenstander Frans internetverbod

Succes! Actie voor internetvrijheid geslaagd
DOSSIER: Platformen

We berichtten al over het Nederlands-Franse initiatief voor een gedragscode tegen internetcensuur. Op 21 oktober lekte een brief van Sarkozy aan Kouchner, de Franse minister van Buitenlandse Zaken uit. Kouchner vraagt om in deze gedragscode ook de Franse “three strikes”-wet te verwerken. Bits of Freedom stuurde die dag nog een open brief aan onze nieuwe minister Rosenthal met het verzoek om deze voorstellen met klem te verwerpen. En op 26 oktober koos Rosenthal voor internetvrijheid: hij sprak zich uit tegen de Franse three strikes-wet.

Een three strikes-wet komt erop neer dat internetgebruikers van internet worden afgesloten als zij drie keer inbreuk maken op auteursrecht. In de brief aan Kouchner, die is uitgelekt via La Quadrature du Net, vraagt Sarkozy om deze wet te verwerken in de gedragscode voor internetvrijheid. Maar een three strikes-wet is juist in strijd met internetvrijheid, in het bijzonder met het grondrecht op communicatievrijheid en het grondrecht op privacy. Daarom drongen niet alleen Bits of Freedom, maar ook GroenLinks, D66 en de PVV erop aan dat Rosenthal dit Franse voorstel zou verwerpen.

En op 26 oktober bleek: Nederland zal deze wetgeving niet steunen, zo gaf Rosenthal tijdens zijn eerste debat met de Tweede Kamer aan. Hij heeft zelfs zijn ambassadeur gevraagd om zijn plaats in te nemen bij de conferentie hierover, die plaatsvindt op 29 oktober, omdat het karakter van de conferentie is veranderd. De ambassadeur zal zich bij de conferentie uitspreken tegen een three strikes-wet. Zou Rosenthal’s partijgenoot Jeanine Hennis achter de schermen hem hebben geadviseerd?

De Franse wet is deze maand in werking getreden en leidt nu al tot absurde gevolgen. WebWereld berichtte op 26 oktober dat nu gemiddeld 25.000 mensen per dag in Frankrijk een waarschuwing krijgen. Zij worden mogelijk afgesloten zonder eerlijk proces. In de eerste versie van de Franse wet zouden gebruikers kunnen worden afgesloten als een commissie vaststelde dat zij drie keer inbreuk maakten op auteursrecht, maar deze wet is aangepast; nu worden gebruikers na een versnelde procedure afgesloten (anders dan wij eerder berichtten).

  1. Josh

    Een Internet verbod kan je vergelijken met een verbod om aan het openbare leven deel te nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.