• Menu

0 recente resultaten

Nominatie Big Brother Awards 2023: Dilan Yeşilgöz-Zegerius

Met de Big Brother Awards vraagt Bits of Freedom jaarlijks aandacht voor personen, bedrijven en overheden die grove inbreuken hebben gemaakt op de privacy en vrijheid van burgers. Dit jaar is de uitreiking op 15 januari in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond. Ben jij erbij en stem je mee? Naast een expertprijs die door een vakjury wordt uitgereikt, bepaalt het publiek wie volgens hen een Award in ontvangst mag nemen. Met als eerste van de vier genomineerden: Dilan Yeşilgöz-Zegerius, demissionair minister van Justitie en Veiligheid.

Het zal je gebeuren. Je staat onterecht op een geheime terreurlijst. RTL Nieuws - 15 september 2023 Dat kan betekenen dat je altijd bij de grens wordt aangehouden en ondervraagd. Of dat je bepaalde landen niet meer in komt of daar juist wordt vastgehouden. NOS - 13 september 2023En dat terwijl je daar helemaal niets aan kunt doen. Dan hoop je toch dat de verantwoordelijke instantie dit probleem snel oplost. Maar niets is minder waar. Als klap op de vuurpijl zegt de verantwoordelijk minister nu dat slachtoffers dat probleem vooral zelf moeten oplossen. Algemeen dagblad - 1 juni 2023

Minimaal tachtig mensen hebben zich gemeld bij het Meldpunt: Fouten in OverheidsregistratiesKlik hier voor het Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties van Muslim Rights Watch Nederland (MRWN). Al deze mensen staan onterecht op een internationale terreurlijst. Zij hebben vaak zelf geen idee waarom ze op zo’n lijst zijn gezet. Er staan mensen tussen die bij ministeries werken en vanuit hun functie periodiek gescreend worden. Als er echt iets aan de hand zou zijn, was dat vast al eerder opgemerkt. De registratie lijkt te zijn gebaseerd op onderbuikgevoelens en de creatieve interpretaties van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) RTL Nieuws - 15 mei 2023, foutieve informatie die te snel wordt gedeeld en de betrokkenheid van schimmige particuliere onderzoeksbureaus. NRC - 15 oktober 2021

Lang werd ontkend dat deze mensen gesignaleerd stonden en dat de politie betrokken zou zijn bij de terreurlijsten en Interpol-meldingen. In een reeks rechtszaken, aangespannen door MRWN, moest de politie keer op keer erkennen dat de meldingen op de lijst een gevolg waren van haar verkeerde besluiten. En dat zij nalatig is geweest in het ongedaan maken van de signalering bij Interpol nadat bleek dat iemand er onterecht op stond. Dit jaar heeft de minister van Justitie en Veiligheid erkend dat de politie wel degelijk betrokken is bij deze registraties en signaleringen. Daar wordt echter niet naar gehandeld. Want voor een oplossing zullen de slachtoffers vooral zelf in actie moeten komen, aldus diezelfde minister.

Zowel het veiligheidsbeleid als de bescherming daartegen falen

Een terreurlijst is niet zomaar iets. Een onderbuikgevoel zou niet voldoende moeten zijn om op zo’n lijst terecht te komen. Er mag nooit lichtzinnig worden omgegaan met terrorismeverdenkingen door mogelijk onjuiste informatie voortijdig te delen. Ook moeten mensen meteen verwijderd worden van de signalering wanneer blijkt dat de registratie onterecht is.

Als er dan al eens iets misgaat waardoor iemand onterecht op een dergelijke lijst wordt gezet, dan is het aan de minister van Justitie en Veiligheid om hier verantwoordelijkheid in te nemen om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Wat echt niet kan: complete radiostilte en het op de slachtoffers afschuiven van de verantwoordelijkheid om het probleem op te lossen.

Opdracht

De minister van Justitie en Veiligheid moet excuses aanbieden. De minister moet ook zorgen voor veiliger beleid bij de politie over wanneer mensen op de terreurlijst terecht kunnen komen, wanneer er een signalering naar Interpol uitgaat en een plan voor hoe mensen daar bij een onterechte registratie meteen vanaf worden gehaald. De mensen die op dit moment onterecht staan geregistreerd moeten per direct van de nationale en internationale lijsten worden gehaald.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag