• Menu

0 recente resultaten

Bits of Freedom steunt rechtszaak tegen censuurmaatregelen

Een aantal internetproviders en de Nederlands Vereniging van Journalisten stappen naar de rechter om het besluit om Russische staatsmedia te censureren aan te vechten. Dat vinden wij heel belangrijk.

Censuur

Op last van de Europese regeringsleiders moeten aanbieders van internettoegang het verkeer naar Russische staatsmedia blokkeren. Die maatregel is ingepakt als een sanctiemaatregel, dus als een straf aan Poetin voor zijn verachtelijke oorlog in Oekraïne. Maar de beperkte motivatie van de maatregel is een andere: het tegengaan van destabilisering in Europese lidstaten door de misleidende informatie die via die media wordt verspreid. En dat is in feite niets anders dan censuur: een politieke beslissing door de overheid, in plaats van een afgewogen oordeel door een onafhankelijke rechter.

Propaganda maak je niet monddood met censuur, uitingsvrijheid wel

Rechtszaak

Zo'n inbreuk op de vrijheid van meningsuiting en nieuwsgaring kan echt niet, vindt een coalitie van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en enkele aanbieders van internettoegang. En zeker ook niet omdat het besluit bijzonder vaag is. Het is niet helemaal duidelijk wat er precies geblokkeerd moet worden, wie er precies moeten blokkeren, hoe lang de blokkade moet duren, etc. Dat zorgt voor een variëteit aan interpretaties (en dat schaadt mogelijk de effectiviteit) en rechtsonzekerheid. Daarom start de coalitie een rechtszaak. De coalitie vraagt het Europees Hof van Justitie om die Europese regel ongeldig te maken. Daarmee willen ze een beoordeling van het besluit van de Europese regeringen uitlokken.

Steun

Bits of Freedom steunt de rechtszaak. Propaganda maak je niet monddood met censuur, uitingsvrijheid welWij vinden dat de Europese Unie juist moet inzetten op het bevorderen van onafhankelijke media. Wij vinden dat het besluit zowel inhoudelijk als ook procedureel zeer problematisch. We vinden dat de overheid zich niet moet bemoeien met de media (tenzij de informatie zelf strafbaar is, uiteraard). Wij vinden dat de Europese Unie juist moet inzetten op het stimuleren van onafhankelijke media. En als zo'n besluit toch echt nodig zou zijn, dan moet het besluit veel beter gemotiveerd worden, veel beter omschreven worden en getoetst worden door een onafhankelijke rechter.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag