• Menu

0 recente resultaten

Nani Jansen Reventlow wint de Felipe Rodriguez Award 2021

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Big Brother Awards, zet Bits of Freedom ook altijd een voorvechter van het recht op privacy in het zonnetje. Deze persoon ontvangt van ons de Felipe Rodriguez Award. Dit jaar gaat de prijs naar Nani Jansen Reventlow.

Over de Felipe Rodriguez Award

De Felipe Rodriguez AwardLees hier meer over de Felipe Rodriguez Award is vernoemd naar een voorvechter van het recht op privacy. Rodriguez was een zeer bevlogen pionier die aan de basis stond van het Nederlandse internet. Ook speelde hij een belangrijke rol bij de oprichting van Bits of Freedom. Na zijn vroegtijdig overlijden in 2015 werd een prijs in het leven geroepen voor iemand die zich, geheel in zijn rebelse geest, op positieve wijze onderscheidt in de strijd voor onze privacy. Eerdere winnaars waren Kashmir Hill, Max Schrems, Kirsten Fiedler, Marleen Stikker en Lilia Kai (namens Open Whisper Systems).

“Met DFF heeft Nani de beweging voor digitale mensenrechten in Europa bij elkaar weten te brengen en heeft ze weten aan te sturen op meer en betere samenwerking in dat veld.”

Jelle Klaas, PILP

Nani Jansen Reventlow: een rebel die strijdt voor een rechtvaardige wereld

Nani Jansen Reventlow heeft is gespecialiseerd in strategische rechtszaken waarin ze zich intersectioneel inzet voor mensenrechten en sociale rechtvaardigheid. Als doorgewinterde mensenrechtenadvocate heeft ze daarbij een aantal baanbrekende rechtszaken gewonnen op het gebied van vrijheid van meningsuiting.

In 2018 lanceerde ze Digital Freedom Fund, om in Europa strategische rechtszaken rondom digitale rechten te stimuleren. Dit jaar neemt ze als directeur afscheid van de organisatie om een nieuwe NGO op te richten, namelijk Systemic Justice, waarmee gemeenschappen geholpen worden om strategisch te procederen ten behoeve van raciale, sociale en economische rechtvaardigheid. Ze is daarnaast docent aan de Colombia Law School en aan de Blavatnik School of Government aan de Oxford Universiteit.

"Nani is zowel een denker als een doener en de combinatie van die kwaliteiten maakt haar zo'n drijvende kracht en leider voor verandering."

Claire Fernandez, EDRi

Lof voor Jansen Reventlow

Nani Jansen Reventlow is een enorme inspiratie. Met haar werk laat ze zien hoe rechtsmiddelen ingezet kunnen worden voor een betere wereld. Ook mensenrechtenadvocaat Jelle Klaas bij PILP-NJCM is onder de indruk van haar werk:

“Nani is een van mijn grote voorbeelden op het gebied van echt strategisch procederen. Met DFF heeft ze de beweging voor digitale mensenrechten in Europa bij elkaar weten te brengen en heeft ze weten aan te sturen op meer en betere samenwerking in dat veld op een meer strategische en meer inclusieve en dekoloniale wijze. Ze is een zeer terechte winnaar van deze prijs.”

Nani is daarnaast, samen met European Digital Rights (EDRi), initiatiefnemer van een grootschalige project om het digitale rechtenveld te dekoloniseren. Een ambitieus en vooral belangrijk project waarin allerlei digitale burgerrechtenorganisaties en andere mensenrechtenorganisaties en activisten zijn betrokken. Claire Fernandez, directeur van EDRi:

"Nani is zowel een denker als een doener en de combinatie van die kwaliteiten maakt haar zo'n drijvende kracht en leider voor verandering. Ze heeft van DFF een sterke organisatie gemaakt met lef, en ze heeft velen van ons gesteund, met name vrouwen van kleur die het veld instromen."

We zijn verheugd Nani deze welverdiende prijs uit te reiken en kijken nu al uit naar de geweldige impact die ze nog zal maken met haar werk.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag