• Menu

0 recente resultaten

Deze politieke partijen beloven zich in te gaan spannen voor jouw digitale rechten en een beter internet

Vorige week organiseerden we samen met Amnesty, Waag en Open State Foundation het Nationale Digitaliseringsdebat. Daar werd niet alleen duidelijk waarin politieke partijen van elkaar verschilden, maar ook waar ze elkaar juist treffen. Nu hebben een flink aantal partijen hun gezamenlijke ambities verzilverd in een stembusakkoord, en daar zijn we erg blij mee.

Tijdens de Public Spaces conferentieOnze directeur was daar ook, om te spreken tijdens de talkshow HOEDAN!?  hebben een flink aantal partijen hun handtekening gezet onder het Digitale Stembusakkoord. D66, GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Volt, NIDA, JezusLeeft en de Piratenpartij maken hiermee duidelijke afspraken over veilige digitalisering en bescherming van mensenrechten.

De politieke en maatschappelijke urgentie voor een sterkere digitale politieke agenda is levensgroot. We zien zelflerende algoritmes met grote gevolgen voor de rechtsstaat, stellen al jaren de macht van socialemediaplatforms ter discussie en hebben de afgelopen weken nog actie moeten voeren tegen minister Grapperhaus' wens om versleuteling te verzwakken. Kijk het verkiezingsdebat datKijk het terug op digitaliseringsdebat.nl we 3 maart organiseerden terug om te zien hoe deze partijen én partijen als de VVD en het CDA naar dit soort onderwerpen kijken.

Meer open-source software, transparante algoritmen en strengere controle, dat klinkt als muziek in de oren.

11 urgente maatregelen

Het stembusakkoord beslaat elf concrete en urgente onderdelen, namelijk:

 • Effectief digitaal toezicht
 • Transparante en uitlegbare algoritmes
 • Mensenrechten geborgd in digitale overheidssystemen
 • Vrije publieke ruimte
 • Grip op sociale media
 • Online privacy
 • Big Tech aan banden
 • Stimuleren van versleuteling
 • Open standaarden, open data en open-source de norm
 • Open overheid
 • Datahuishouding op orde

Dat klinkt ons als muziek in de oren. Als een volgende Tweede Kamer zich hier hard voor gaat maken, gaan wij in ieder geval vanaf dit jaar elke avond met een stuk geruster gevoel naar bed.

Weten welke maatregelen de partijen hun handtekening onder hebben gezet? Bekijk dan het hele stembusakkoord.

Geen woorden maar daden

Uiteindelijk is er natuurlijk maar één ding dat telt, en dat is wat er de komende jaren écht gaat gebeuren. Houden deze partijen zich aan de afspraak die ze met elkaar hebben gemaakt? En zo niet, spreken ze elkaar daar dan op aan? Wij hopen van wel. En we zullen ze de komende jaren scherp in de gaten houden, zoals je van ons gewend bent.

Kijk de ondertekening (en de hele conferentie) terug via de website van Public Spaces, op www.publicspaces.net

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag